Test av servelat

Denne servelaten smaker best

Vi har testet kongen av hverdagspålegg, og fant den typen som smaker som den skal.

Foto: FOTO: Øivind Lie
Publisert Oppdatert
TESTPANELET: Siv Elise Friestad og Tore W. Teigen.
TESTPANELET: Siv Elise Friestad og Tore W. Teigen. Foto: Foto: Øivind Lie

Testpanelet:

Siv-Elise Friestad er butikkslaktemester og kaptein på kjøttbransjens elitelag. Hun er tidligere norgesmester i kjøttfag og har også vært deltager i VM i grilling i 2008 og 2010.

Tore W. Teigen er pølsemakermester og har 56 års erfaring fra kjøttbransjen. Han har vært fast dommer i bransjekonkurranser siden 1980. Han er også medforfatter av Den store pølseboka.

Akkurat som når vi testet leverpostei eller kokt skinke har vi samlet inn servelat fra de ulike dagligvarebutikkene. Her fant vi god servelat med skikkelig kjøttsmak og varianter som hadde lite kjøtt og lite smak.

Hva er servelat?

Servelat er det man kaller et farseprodukt. Det betyr at ingrediensene blir finmalt og stappet som en pølse. En servelatpølse skal bestå av storfekjøtt, svinekjøtt, spekk, krydder, løk og tilsetninger.

Utseende

Servelaten skal ha en frisk og rødlig farge. Den skal være jevn og uten luftbobler. Er den for lys kan det skyldes at farsen er spedd for mye, gjerne med en lav andel storfekjøtt. Ellers skal spekkterningene være små og ha en jevn størrelse.

Smak

Først og fremst skal kjøttsmaken være fremtredende. Gjerne med en stor andel storfekjøtt. Svinekjøtt er og spekk er billige ingredienser, og er det for mye av dette går det utover smaken.

Servelaten skal være godt krydret, med pepper og muskat, gjerne tilsatt litt løk.

Konsistens

Skivene skal være faste og passe tykke, og servelaten skal ikke være tørr.

Testen

I testpanelet satt butikkslaktemester Siv-Elise Friestad og pølsemakermester Tore W. Teigen. Alle produktene er testet blindt.

Poeng

Poengskalaen går fra en til seks der seks er best. Normalt fordeler poengene seg fra to til fem, kun i helt spesielle tilfeller deler vi ut en eller seks.

Oppgitte priser er per kilo.

 

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.

 

Les også:

Slik lager du eltefritt brød

Her er bakekongens favorittbrød

10 tips til en bedre matpakke

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning