Testpanel: SivElise Friestad og Tore W. Teigen=

TESTPANELET: Siv Elise Friestad og Tore W. Teigen. © Foto: Øivind Lie

Testpanelet:

Siv-Elise Friestad er butikkslaktemester og kaptein på kjøttbransjens elitelag. Hun er tidligere norgesmester i kjøttfag og har også vært deltager i VM i grilling i 2008 og 2010.

Tore W. Teigen er pølsemakermester og har 56 års erfaring fra kjøttbransjen. Han har vært fast dommer i bransjekonkurranser siden 1980. Han er også medforfatter av Den store pølseboka.

Leverpostei er smarte saker. Ungene spiser det, det er perfekt som nattmat med bacon på toppen. Eller du kan lage en landgang som nesten er en middag i seg selv. Derfor er det på høy tid at vi tester leverpostei.

Vi har samlet inn produkter i alle de store kjedene, og prøvd å få med oss alle de typene som finnes på markedet. Til sammen har vi testet 29 varianter.

Posteiene er vurdert etter tre kriterier: Utseende, smak og konsistens, der vi har lagt mest vekt på smak. Alle posteiene er testet blindt.

Er du mer interessert i hvilken som er sunnest, så sjekk sunnhetstest av leverpostei.

Tre typer leverpostei i testen

Leverposteien vi har testet kan deles inn i tre typer.

Ovnsstekt: Denne typen er stekt i det begeret den kommer i. Da har den en stekeskorpe på toppen. Den skal være brun og pen, og noenlunde jevn. Uten mørke flekker. Selve posteien skal ha en rødlig og fin farge.

Halvkonservert: Denne typen kommer også i beger. Formene blir stekt og så påsveises et lokk slik at boksene kan ettersteriliseres.. Denne leverposteien skal ha en rødlig og fin farge, både på toppen og i selve posteien.

Helkonservert: Denne typen er hermetisert og kommer i metallbokser. Denne leverposteien skal ha en rødlig og fin farge, både på toppen og i selve posteien.

Helkonservert, eller leverpostei på boks, er strengt tatt en egen kategori. Der har vi bare en deltager, Stabburets leverpostei, som får toppscore i smakstesten.

Smak

Å lage leverpostei er en ganske komplisert prosess. De forskjellige råvarene skal behandles riktig på forhånd og det er viktig at de har helt riktig temperatur før de går i blandingen. Er det bare noen grader feil, påvirker det smaken.

Smaken skal være balansert, der leversmaken skal være passe fremtredende, og det skal være riktig saltgehalt. Mellom 1,5 og 2 prosent.

Er det en leverpostei med et spesielt krydder eller tilsetning så skal det smake det som er lovet.

Konsistens

Her snakker vi først og fremst om smørbarhet. Den skal være nesten som smør.

Grovheten skal være balansert og i forhold til type.

Pris

Prisen vi har oppgitt er det vi har betalt for leverposteien i butikken den har blitt kjøpt i. Her er det naturlig nok variasjoner.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (7400 mennesker tar ikke feil...)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du pestosnurrer

Den aller beste pastasusen

Menyen for deg som liker hjemmelaget mat

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!