Test av dessertis

Stor test av iskrem på boks

Vi har testet de dyreste variantene. Testpanelet var ikke helt fornøyd med hva de fant.

DESSERT-IS: Hennig-Olsen stikker av med seieren når vi tester iskrem.
DESSERT-IS: Hennig-Olsen stikker av med seieren når vi tester iskrem. Foto: FOTO Produsenten
Publisert Oppdatert
TESTPANEL: Isen ble testet av Annemari Erlbeck og Mats-Erland Jensen.
TESTPANEL: Isen ble testet av Annemari Erlbeck og Mats-Erland Jensen. Foto: FOTO: Øivind Lie

Hva er iskrem?

I forskriftene for spiseis og spiseis-blandinger som fremstilles, utbys, importeres eller eksporteres for salg finnes disse produktbetegnelsene:

Fløteis

Spiseis skal betegnes fløteis når produktet inneholder minst 10 vektprosent melkefett og minst 35 vektprosent tørrstoff. En liter av produktet skal veie minst 500 g. Fløteis og fløteis-blandinger som tilsettes vanilje, krokan, o.l. kan også omsettes under betegnelsen vanilje-fløteis, krokan-fløteis, osv.

Melkeis

Spiseis som inneholder mindre melkefett enn 10 vektprosent, men ikke under 4 vektprosent, skal betegnes melkeis. Produktet skal inneholde minst 27 vektprosent tørrstoff og en liter av produktet skal veie minst 500 g.

Fruktis

Spiseis som inneholder mindre enn 4 vektprosent melkefett og minst 10 vektprosent frukt, bær eller tilsvarende lik mengde konsentrat skal betegnes fruktis.

Sorbet

Dette står det ikke noe om i forskriften. Vi definerer en sorbet som fruktis det er pisket luft inn i.

Sherbet

Dersom produktet inneholder minst 1 vektprosent melkefett og minst 10 vektprosent frukt/bær, kan betegnelsen sherbet brukes. Produktet skal inneholde minst 20 vektprosent tørrstoff, og en liter av produktet skal veie minst 500 g. Brukes et bestemt frukt- eller bærnavn i tillegg til hovedbetegnelsen, skal produktet bare inneholde denne frukt- eller bærsort.

Vannis

Spiseis som inneholder mindre enn 1 vektprosent melkefett og mindre enn 10 vektprosent frukt, bær eller tilsvarende lik mengde konsentrat, skal betegnes vannis. Produktet skal inneholde minst 15 vektprosent tørrstoff og en liter av produktet skal veie minst 500 g. Brukes et frukt- eller bærnavn i tillegg til produktbetegnelsen skal dette angis således: Vannis med ....... smak.

Margarinis

Spiseis skal betegnes margarinis når det i produktet helt eller delvis er benyttet annet fett enn melkefett.

Kilde: Hennig-Olsen

Is til dessert er perfekte greier. Du kan gå for en hjemmelaget is, kanskje med en karamellsaus du lager selv. Eller du kan dykke ned i de store fryseboksene hos nærmeste butikk.

Her har vi gjort det litt enklere for deg å velge riktig variant.

Dessertis

Her finnes det et utall av varianter. For å begrense det noe bad vi de store produsentene sende oss varianter av vaniljeis, sjokoladeis og jordbæris. Vi oppfordret dem også til å sende oss den beste isen de har.

Vårt kresne testpanel:

Testen er utført av Annemari Erlbeck, konditor på Statholdergaarden og Mats-Erland Jensen, konditor på Mats konditori i Sandefjord. Begge er deltagere på det norske konditorlandslaget.

Testen

All isen er testet blindt og vurdert etter tre kriterier. Utseende, smak og konsistens.

Vi har brukt hele karakterskalaen.

Det betyr at isen som har får karakter seks eller en, kun er den beste og dårligste isen innenfor dette utvalget.

Slik skal isen smake

Det som kjennetegner en god is er at den må være balansert i smaken. Det betyr at den skal være passe søt, ikke for kraftig og ikke for mild.

Vi vil ha naturlig smak

Isen skal smake naturlig av de råvarene som skal være i den.

Da bør vaniljeisen smake deilig ekte vaniljestang. Ideelt sett. Da kjenner du de små vaniljefrøene i munnen. En del vaniljeis smaker bare papp. Det skyldes at det er brukt kunstig vanilje (vanilin som det står på deklarasjonen). Den er laget av cellulose lik den som brukes i papirproduksjon.

Har isen sjokolade skal det smake behagelig sjokolade. Da skal det ikke føles som om du tar en skje kakao i munnen når du spiser sjokoladeis.

Er det sjokoladebiter i isen bør det være covertyr. Det betyr ren sjokolade, ikke kakao som blandet med unaturlig fett og oljer.

Fyldig konsistens

Konsistensen bør være fyldig og kremig og ikke for luftig. Is som det kjøres inn alt for mye luft i smaker bare luft.

Prisene kan variere

Det er vanskelig for produsentene å gi en helt riktig pris på isen. Først og fremst fordi det ikke er de som bestemmer den. Det betyr at prisen kan varierer en del fra den vi oppgir.

(Over 11.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Oppskrift på frokostpannekaker

Her er den beste kaken

Perfekt kveldssnacks

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning