St. Felicien og Sauternes – en hyllest til livet

Dette unner jeg meg

Spis bedre enn kongen for 200 kroner.

St. Felicien og Sauternes er to fantastiske produkter.
St. Felicien og Sauternes er to fantastiske produkter. Foto: Christopher Sjuve
Publisert Oppdatert

Matentusiaster blir ofte spurt om tips. Jeg gir dem villig vekk. For eksempel om hvordan man gjør baconet sprøtt eller hvordan du virkelig gjør potetmosen helt fabelaktig . Men, noen tips holder man for seg selv.

Les også: Dette apparatet gir perfekt kaffe

Les også: Slik lager du perfekte kjøttkaker

Hvorfor det? Tja. Kanskje fordi man ønsker å ha noe for seg selv. Bare for å kjenne på følelsen av å være den eneste, i universet, som nyter en eller annen kulinarisk hemmelighet?

Jeg kan faktisk se hvordan det fungerer. Man vil ha følelsen av å spise noe unikt. Det får en til å føle seg spesiell.

I tillegg er følelsen av finne noe nytt og godt så deilig at du ikke vil dele det med noen. I alle fall ikke med en gang. Sånn er det ofte når jeg oppdager en ny ost, en fantastisk vin, en super sjokolade eller godt kjøtt. Jeg vil ha det litt for meg selv før jeg deler det med andre.

For min del er oppdagelsene ofte en kombinasjon av to ting. Som regel er det vin involvert. Disse kulinariske perlene har jeg nå bestemt meg for å dele - for dem vil. Jeg håper noen vil føle at de blir innlemmet i et hemmelig selskap - en slags mat-losje - hvor vi deler de absolutt beste tipsene.

Gode kombinasjoner

Den første kombinasjonen i denne serien består av en ost og en vin. Osten heter St. Felicien og kommer fra Frankrike. St. Felicien er den mindre kjente fetteren til St. Marcellin. De begynte å lage den osten for omtrent 60 år siden. Siden har den blitt kjent blant gourmeter (som er gode til å shoppe) verden over.

Osten

Osten lages av råmelk fra kua. Den er ganske mild, er har en fløyelsaktig og lukseriøs fylde jeg ikke har smakt i mange andre oster. St. Felicien er så flytende at jeg pleier å spise den med skje. Nei, jeg bruker ikke kjeks. Det synes jeg stort sett bare forstyrrer.

Den koster 89 kroner der jeg kjøpte den (Gutta på Haugen i Oslo). I følge den amerikanske matskribenten Jeffrey Steingarten er ost best når den lages på melken som kuene produserer når de spiser friskt gress. Det er som regel på våren og høsten (når ikke sola brenner beitegrasset brunt og de ikke spiser silo-fôr). Det er antakelig bare de mest følsomme ganene som kan bedrive så seriøs smaks-sport, men det gir oss enda en grunn til å spise osten akkurat nå.

Vinen

Vinen er Sauternes. Den er søt. Veldig søt. En dessertvin. Der. Nå har jeg sagt det. For dem som ikke er innviet i dessertvinens herlige verden er Sauternes en hvit vin - men det ser mer ut som flytende gull. Og sånn smaker det også. Gull i munnen.

Del tipset med andre på to trykk!

Sauternes er et knøttlige område i Bordeaux. Druene i denne vinen har blitt angrepet av den utrolige botrytis-soppen. Kort fortalt gjør det himmelsendte soppangrepet at vinen blir søtere og får en herlig, egenartet aroma (sopp-teknikken brukes også andre steder). De billigste variantene koster omtrent 130. Da får du en halv flaske. Men, tro meg når jeg sier at det holder for de fleste. Sauternes er mektige saker.

Når har du fått tipsene. Jeg håper du får tak i varene.

Her finner du 5 . 000 oppskrifter du kan kose deg med!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning