Smørgåstårta

Så vakker kan en brødskive bli

Dette er alle brødskivers mor. Og du lager den lett på til 17. mai!

Publisert Oppdatert

Ai! Det er lenge siden jeg har sett et så vakkert smørbrød!

Trodde faktisk ikke at jeg noen gang ville komme til å skrive det, men nå er det gjort. For du må da være enig i at dette er en usedvanlig flott smørgåstårta?

Hele poenget med en smørgåstårta er jo at den skal være en fryd for øyet. I bunnen, bokstavelig talt, er det jo en brødskive.

Det er ikke bare svenskene som gjør stas på sine brødskiver. Flere europeiske folkeslag har forsøkt å lykkes med det samme. Ta franskmennene, for eksempel. De lager sine canapeer. Og deres største oppfinnelse i denne forbindelse er at dersom du skjærer dem, altså brødskivene, i trekanter, først da er de verdig å kalles en canapé.

Når det er sagt, finnes det franske canapeer i alle former og farger. Men, ingenting av det jeg har sett kan måle seg med Rachel Khoos variant. Selv om noen måtte ha innvendinger mot å lage noe "svensk" på nasjonaldagen er det nettopp det jeg akter å gjøre. Denne er herved en del av 17. mai-mat, mitt 17. mai-koldbord. Jeg skal sannelig gi denne smørgåstårta en helt sentral plassering på bordet. Ikke bare vil den pryde bordet, men den gir også et utmerket utgangspunkt for å fortelle om selvstendighetsprosessen - til eventuelt nye gjester, som det heter.

Smørgåstårta - hva er det?

RACHEL KHOO: Her kommer Rachel Khoo med en svensk smørgårdstorta.
RACHEL KHOO: Her kommer Rachel Khoo med en svensk smørgårdstorta. Foto: Foto: BBCLifestyle

En smørgåstårta er jo nettopp en blanding mellom en smørgås (brødskive) og en tårta (kake). Svenskenes svært anstrengte forhold til brødskiver (de kan ikke fordra dem) gir seg ikke bare utslag i varm skolelunsj (matpakkekonseptet har ingen naturlig plass i det svenske samfunnet) og kafékultur, men også smørgåstårta. Og hele poenget er nettopp å gjøre brødskiva så vakker og innbydende du bare klarer. Som en tårta.

Sist uke var det nettopp en kake Rachel laget. En ganske så fjong bløtkake med tyttebær (jepp!) og bringebær som jo er noe av det mest nordiske som finnes.

 

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

TV 2 © God morgen Norge

Smörgåstårta

Se hele oppskriften

Ingredienser:

6 skiver Loff

2 ss Majones

4 ss Fløte

8 ss Crème fraîche

3 ss Kaviar

Sitronsaft

5 stk Egg

500 g Reker, pillede

Dill

Salt

Pepper

Salat

Egg

Laks

Reker

Dill

Kaviar, sort

Sitron

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen