Oppskrift på naanbrød

Slik lager du naanbrød

Bak nydelig naanbrød med råd og vink fra indiskfødte Niru Kumra.

NAMME-NAN: Det indiske festbrødet blir vanligvis stekt i tandoor-ovn, men du kan også bruke stekeovn.
NAMME-NAN: Det indiske festbrødet blir vanligvis stekt i tandoor-ovn, men du kan også bruke stekeovn. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Vanlig naan, hvitløknaan eller kryddernaan. Få, om ingen, kan vel tenke seg et besøk på indisk restaurant uten det tynne og avlange naanbrødet. Det er bare sååå godt!

Les også:

Indisk på helgens meny

Fra tandoor til stekeovn

- Smaken på naanbrød er helt spesiell, mye fordi naanbrødet inneholder surmelk. Det gir en syrlig smak, forklarer Niru Kumra, kokebokforfatter og kursholder i masalamagic.com.

I India blir naan stekt i tandoor - en leirovn som står på glødende kull. Bakeren baker ut naan mellom hendene - omtrent slik italienske pizzabakere gjør. Så blir den ene siden fuktet med vann, før brødet blir kastet på innsiden av ovnen som holder en temperatur på rundt 450 grader. Den kjente dråpeformen kommer som følge av at brødene siger i stekeprosessen.

Men det går heldigvis an å lage naan uten tandoor. Stekeovn går helt fint, forsikrer Niru. Hun har ingen tandoor selv heller. Resultatet blir ikke hundre prosent det samme, men godt er det likevel.

En kjevle erstatter også fint fingerferdighetene til indiske naanbakere. Husk bare å kjevle deigen tynn nok.

Hvitløk og krydder

Niru bruker samme oppskriften når hun lager naan med ekstra smak.

Nirus kryddernaan er med bukkehornkløver (methi) og rødløk. Bukkehornkløver er den kløverlignende veksten du får når du sår de gule og litt firkantede bukkehornfrøene. Tilsett 2 ts tørket og knust bukkehornkløver og 150 gram finhakket rødløk direkte i deigen. Om du ikke får tak i bukkehornkløver, kan du bruke 2 ss frisk mynte eller koriander. Brødene kan gjerne kjevles litt tykkere enn den vanlige varianten, dette fordi de med krydder ikke hever like mye.

For å lage hvitløksnaan bruker du grunnoppskriften, pluss rundt 8 fedd hakket hvitløk. Juster ned mengden om feddene er veldig store. Stek hvitløken lett på forhånd for aller best smak.

Brød i nord, ris i sør

Naan eller nan finnes det flere varianter av i Sentral- og Sør-Asia. Men det er utvilsomt det indiske som har størst internasjonal berømmelse.

- Det er stort sett i Nord-India, og spesielt i Punjab-provinsen, at det blir spist naan og brød generelt. I Sør-India blir det spist mer ris, forklarer Niru.

Niru forteller videre at naan er et festbrød som tradisjonelt bare blir servert til festlige anledninger som bryllup. Årsaken er at brødet inneholder fett og fint hvetemel. Til sammenligning lages hverdagsbrødet roti av sammalt hvete og vann.

I likhet med roti, brukes naan som "bestikk". Små biter brukes f. eks. for å plukke opp biter av kjøtt og grønnsaker i en curry. Ellers kan naan serveres til "alt" av indiske middagsretter.

Se Nirus oppskrift på naan her.

Se Nirus oppskrift på roti her.

Kilder: "Indisk mat på norske fat" av Niru Kumra (kokebok og dvd), wikipedia.org

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning