INDISK TEDRIKKER: Pottemakeren nyter sin te om morgenen. © Foto: istockphoto

Chai, eller masala chai som inderne selv kaller det, er blitt motedrikk blant unge i Norge og andre vestlige land. Men det er ikke nødvendig å dra til Bombay eller Grünerløkka i Oslo for å kunne nyte en sterk og krydret kopp chai. Det er ikke rare greiene som skal til for å lage det hjemme: En kopp chai består ganske enkelt av sort te tilsatt krydder, søtningsstoff og melk.

Hva trenger du:

  • Sort te uten smakstilsetninger og med så kraftig smak at teen ikke drukner helt i krydder og melk. Slik te kommer fra Assam, Darjeeling, Ceylon (Sri Lanka) og Afrika. En del teposete går også svært godt an å bruke, f.eks. merkene PG-tips og Tetley. De klassiske teblandingene Irish Breakfast og English Breakfast er velegnet. Merk at Earl Grey er aromatisert te, og dermed ikke egnet til chai.
  • H-melk eller vikingmelk. Sistnevnte er det vanligste i India.
  • Sukker, honning eller annet søtningsstoff.
  • Krydder. Kanel, nellikspiker, hel pepper, frisk ingefær og grønn kardemomme er de vanligste chai-krydderne. I tillegg kan du bruke anis og anisstjerner, fennikel, muskat, allehånde, vaniljestang, laurbærblad, lakrisrot m.m. En annen mulighet er å kjøpe chai masala - en ferdig tekrydderblanding. Det finner du i enkelte innvanderbutikker.
  • Det du ellers bruker til tebrygging: Friskt vann, kokekar, kopper eller glass.

Slik gjør du:

  • Ta gjerne utgangspunkt i en oppskrift, og la deretter smak og fantasi styre krydderbruken - ett eller flere krydder, litt eller mye. Men ikke overdriv heller. Tesmaken skal ikke overdøyves.
  • Frisk ingefær bør knuses for å få bedre frem smaken. Kapsler med grønn kardemomme skal åpnes (behold skallet), hel muskatnøtt skal raspes.
  • Mål opp ca. 1 tekopp vann per person og hell i kokekaret. Ha krydderne oppi. Kok opp, og la det koke på middels varme i ca. 10 minutter.
  • Ha i melk og sukker, honning eller annen søtning etter smak. La blandingen koke opp igjen og tilsett teen. 1 ts løs te per person, 1 tepose per person. La den trekke i 1-5 minutter (les på tepakken).
  • Sil av krydderne og server.

Oppskrift på masala chai

GRØNN KARDEMOMME: Vanlig krydder i indisk te. © Foto: istockphoto

Chai masala

Til 2 porsjoner:

2 kopp vann

2 cm kanelstang

8 stk nellikspiker

8 stk hel grønn kardemomme

5 stk pepperkorn

6 ts sukker

1 kopp melk

3 ts løs sort te/1 tepose pr. pers

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!