INDISK MAT:

Indisk på helgens meny

Niru Kumra serverer kikertepannekaker, reker med hvitløk og krydret fruktsalat.

HOVEDRETT: Indiske hvitløksreker.
HOVEDRETT: Indiske hvitløksreker. Foto: Foto: Tom Sinding-Larsen
Sist oppdatert
KOKEBOK: Oppskriftene er hentet fra "Indisk mat på norske fat" (Holm og Tangen forlag).
KOKEBOK: Oppskriftene er hentet fra "Indisk mat på norske fat" (Holm og Tangen forlag). Foto: Mac

Niru Kumra i Masalamagic har som visjon å gjøre indisk mat like kjent som pizza og pasta i Norge. Hun er derfor ikke tung å be når vi spør henne om å få oppskrifter til en treretters meny til helgekosen. Lysten på å dele er tydeligvis så stor at hun får litt problem med å velge ut bare tre.

- Men du, er det egentlig vanlig med treretters meny i India?

- Til hverdag er det få som har tid til forrett , men en enkel dessert er mer vanlig. I helger og på fester er det mange retter som blir servert samlet på bordet. Det er alltid masse mat, tilbehør i store kvanta som ris, nan, poteter, chutney, en vegetarrett med mer. Men det er ikke nødvendigvis alt som blir laget der og da. Noe blir kjøpt ferdig utenfra.

- India er stort, hvor i India kommer rettene du har valgt ut til oss?

- De kommer stort sett fra Nord-India, nærmere bestemt fra Punjab der jeg selv kommer fra. Dette er et kjøkken med godt renommé. Det kjennetegnes ved at vi bruker endel løk, hvitløk, ingefær, kefir og endel 'julekrydder' som nellik, kanel, kardemomme osv. Maten er ikke nødvendigvis veldig sterk, men meget smakfull på grunn av krydderne. Mest kjent er tandooriretter som tilberedes i den kjente leirovnen 'tandoor' og festbrødet nan.

- Til forrett har du valgt pannekaker av kikertemel. Kan du forklare nærmere hva det er?

- Det er pannekaker som er vanlig å servere til frokost i India. Fordi de er laget av kikertemel. er de ypperlige for glutenallergikere. Pannekakene strøs med rå løk, tomatbiter og frisk koriander. Du kan også lage pannekakene søte. Da kutter du ut saltet og timianfrøene i røren, og bruker sukker i stedet. Pannekakene fylles med søt chutney. Søt te smaker godt til.

- Og hovedretten er reker med hvitløk?

- Denne retten er inspirert fra Sør-India. Dette er en ganske mild oppskrift. Vil du ha en skikkelig indisk smak, kan du gjerne tilsette både chilipulver og garam masala. Kylling- eller fiskefilet kan brukes i stedet for reker. Da er det lurt å marinere disse i hvitløk, ingefær og sitronsaft i en halvtime. Koketiden tilpasses ingrediensene som brukes. Passende tilbehør er basmatiris. Jeg vil anbefale alle som liker ris, å gå for basmatiris. Den er smakfull og vellagret som vin. Selv kjøper jeg alltid den dyreste basmatien for å være sikker på å få den beste kvaliteten.

- Desserten er fruktsalat. Den er ikke som en vanlig fruktsalat i Norge, er den vel?

- Nei, den er nok en uvant opplevelse for nordmenn. Det spesielle er at salaten inneholder en krydderblanding som heter chaat masala. I India blir salaten gjerne servert som forrett, men den kan altså like gjerne serveres som dessert. Til dessert kan gjerne potetene kuttes ut. Bruk de fruktene du har lyst på - de tradisjonelle som epler og druer eller eksotiske som mango, guava, granateplefrø eller ananas.

Nye smaksopplevelser, ja takk, sier vi. Her har du oppskriftene!

Pannekaker med kikertemel

Reker med hvitløk

Fruktsalat

Flere av Nirus oppskrifter:

Roti

Nan

Raita

Gobhi alu

Eple- og myntechutney

Chane ki chaat - indisk kikertsalat

Chana pindi

Rajma

Se også oppskrifter på Nirus hjemmeside.

Les også:

Vi tester indisk vin

Sunt og godt med kikerter

Masala chai - helt enkelt

VINTIPS

Denne retten er vanskelig å kombinere med vin, men en frisk, fruktig, enkel og billig hvitvin kan gå, f.eks. denne:

Domaine de Tariquet 2007, vnr 30583, kr 93.

Eventuelt kan du drikke et friskt og lyst øl, f.eks. indiske Kingfisher.

VINTIPS

Her kan du fortsette med samme vin som til pannekakene, men hvis du vil ha en bedre vin, som også har mer sødme til å stå opp mot chilien, så er denne tyskeren et godt valg:

Dönnhoff Riesling 2007, vnr 20314, kr 109.

VINTIPS

Her det frisk og fersk frukt, med litt krydder, men uten forstyrrende meieriprodukter, og da er det få ting som er bedre enn en søt, fruktig og lett musserende, som denne:

Saracco Moscato d'Asti 2007, vnr 32677, kr 120.

Denne saken ble første gang publisert 13/03 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også