Sunt og godt med kikerter
Har du kikerter, har du mye godt i sikte. Deriblant gryteretten chana pindi fra India.
Kikerter er en viktig del av kosten i middelhavslandene, i India og Pakistan. De er proteinrike, og derfor en god erstatning for kjøtt i vegetarmat. I tillegg har de lav glykemisk indeks.
Det er ikke bare vegetarianere som får vann i munnen av alle de lekre rettene med kikerter. Samtidig er det jo fullt mulig å kombinere kikertene med kjøtt i både gryteretter og salater.
Tørket og ferdigkokt
Tørkede kikerter skal bløtlegges i minst dobbelt mengde vann kvelden før, eller i minimum 4-5 timer før du skal bruke dem. Koketiden varierer mellom 1-2 timer, avhengig av kvaliteten på ertene. Kikertene skal være myke når de er ferdige.
Mer lettvint er å kjøpe ferdigkokte kikerter på boks. Det er litt dyrere, men fordelen er at du har maten ferdig på null-komma-niks. I gryteretter har forkokte kikerter likevel godt av å koke en stund for å bli skikkelig gode og møre.
Gryte med kikerter og hvitløkpølser
Lun kikertsalat med bacon og persille
Søk etter andre gode oppskrifter.
SE OGSÅ:
Kilder: "Indisk mat på norske fat" av Niru Kumra (Holm & Tangen Forlag 2004), "Lekker mat fra Marokko til Iran" av Helen Flink (Cappelen 1992).