Oppskrift på eddik

Slik lager du eddik

Det er en vanskelig og en enkel metode...

Publisert Oppdatert

Lage eddik? Går det an?

Ja visst!

Og det er bare en av mange gode nyheter. Akkurat som når du lager egen iskrem, lager egen salami, knekkebrød eller ekte vaniljekrem , ja så blir det alltid mye bedre.

Og på samme måte som du ikke får kjøpt verdens beste iskrem, verdens beste brød - ja så får du neppe kjøpt verden beste eddik heller. Og dersom den er til salgs, ja, så har du ikke råd til den.

Uansett: Når du tar deg bryet med å lage noe du vanligvis kjøper ferdig, så får du mer kunnskap og utvikler din kritiske sanns. Derfor er eddiklaging en berikelse for resten av livet (jeg er i det pompøse hjørnet i dag).

Nok prat. Vi går løs på eddiken!

Den vanskelige måten å lage eddik

Det er hovedsakelig to veier til målet her. Den første, og mest tungvinne, måten lage din eddik på er å skaffe seg en startkultur. Det kalles gjerne "mother of vinegar" på engelsk (og mère de vinaigre på fransk og så videre). Denne kulturen ser ut som en uappetittlig, slimete klump (som ligner litt på "slime" som du får i leketøysbutikker). Du kan enten kjøpe får kjøpt slike kulturer, eller du kan lage det selv ved å blande (upasteurisert) eddik med en alkoholholdig væske og sette dette i sollys et par uker. Da vil du se noe slimete forme seg i glasset.

Når du har denne startkulturen legger du den i helt rene glass og heller på vin, cider, øl eller fermentert (gjæra) fruktjuice. Dekk glasset med et kjøkkenhåndkle og fest med strikk (prosessen trenger oksygen). Sett glasset et mørkt sted i romtemperatur. Etter 3-4 uker er mye gjort (jo mer væske, jo lengre tid). Nå kan du filtrere eddiken (den slimete kulturen kan du bruke på nytt) og den på tette glass.

Den enkle måten å lage eddik

Men, så finnes det heldigvis en snarvei. Og den er enkel. Kjempeenkel. For du tar, nettopp, eddik og blander med vin og bær - og vips så har du en bæreddik. Det vil si, det tar omtrent to uker før bærene gir fra seg smak.

Jeg skal nå, så godt mitt pedagogiske jeg klarer, forklare hvordan denne prosessen foregår.

Vi begynner med ripseddik. Ta et glass eddik (vanlig, blank 7 prosent), et glass hvitvin og et glass med rips. Bland sammen og ha i et tett glass eller krukke, eventuelt.

Så var det bringebæreddik. Ta et glass eddik, et glass hvitvin og et glass bringebær. Bland sammen og ha i et tett glass eller krukke. Fyll opp til kanten med mer eddik, eventuelt.

OPPSKRIFT PÅ EDDIK: Slik lager du eddik.
OPPSKRIFT PÅ EDDIK: Slik lager du eddik. Foto: Foto: Christopher Sjuve

Vi tar solbæreddik i samme slengen, selv om jeg nå begynner å tro at de fleste har fått med seg poenget. Ta ett glass eddik, et glass hvitvin, et glass solbær. Bland sammen og ha i et tett glass eller krukke. Fyll opp til kanten med mer eddik, eventuelt.

 

OPPSKRIFT PÅ EDDIK: Slik lager du eddik.
OPPSKRIFT PÅ EDDIK: Slik lager du eddik. Foto: Foto: Christopher Sjuve

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

OPPSKRIFT PÅ EDDIK: Slik lager du eddik.
OPPSKRIFT PÅ EDDIK: Slik lager du eddik. Foto: Foto: Christopher Sjuve

Dette er det beste brødet du kan bake

Her er alle ukemenyene

Denne kyllinggryta lager du i dag

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning