OPPSKRIFT MED AUBERGINE

Slik blir auberginer digg

Svarte grønnsaker er en av mine favoritter.

Foto: Foto: Christopher Sjuve
Publisert Oppdatert

Jeg planlegger ikke måltidene. De kommer av seg selv.

Feriemat kaller vi det. Kjøleskapet er fullt av grønnsaker (maurene er fæle til å finne fram til alt som blir liggende på benken). Fritt etter hukommelsen har vi salater, paprika, auberginer, hvite squash, grønne squash, lange sukkererter, brekkbønner, tomater (ja, i kjøleskapet), gulrot, purre, løk, poteter, endivesalat og så er det sikkert noe jeg har glemt.

Når jeg skal lage middag tar jeg ut noen av grønnsakene og lar hendene gjøre jobben. Hodet har egentlig ikke lyst til å være med på jobben. Jeg tror det er dette som heter flytfase. Eller ferie.

Så hendene mine tok fram aubergine. Jeg observerte at den ble skåret i lange skiver og stekt i en diger stekepanne som sikkert har rommet mang en paella i dette huset.

Litt senere havnet auberginen sammen med stekt løk og en tomatsaus i en langpanne. Den var ett av mange elementer i hva vi kan, men kanskje ikke bør, kalle ferietapas.

Ferietapas er altså improviserte serveringsfat med kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker. Her finner du oppskriften på ferietapasauberginer:

Auberginer i tomat:

2 auberginer

1 gul løk

2 bokser med tomater

1 hvitløkfedd

1 glass hvitvin eller rødvin

1 spiseskje rosmarin (eller oregano/timian/estragon)

Olje til steking

Salt og pepper

Forvarm ovnen til 200 grader

Skjær auberginene i lange skiver. Stek dem på begge sider til de får litt farge (du trenger ikke steke dem ferdig nå, de skal inn i ovnen om litt).

Skjær løken i små biter. Stek den gyllen. Knus hvitløkfeddet og stek det i ett minutt sammen med løken (uten å svi den). Ha i vin, krydder og tomat. La det koke i noen minutter. Smak til med salt og pepper.

Legg tomatsausen i en ildfast form. Legg på skivene med aubergine. Bak i ovnen i ca 45 minutter eller lenger. Dersom auberginene begynner å bli for mørke, legg over folie.

Du kan gratinere med ost, legg i så fall på et lag med revet ost på toppen de siste 15 minuttene.

Les også:

Tre kule måter å spise kylling på

Slik lager du perfekte brownies

Supereplekaka lager du slik

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning