Raske bakverk oppskrifter

Raske bakverk

Alt dette kan bakes på 20 minutter.

Publisert Oppdatert

Det går fort å bake. Det vil si, noe går fort å bake.

Dersom du tenker på boller, deilige eplekaker eller det bakverket som altfor få har smakt, så er jeg enig i at det tar litt tid.. Det er fordi det er gjærbakst.

Og gjær må gjære for å få deigen til å heve.

Forskjellen på gjær og bakepulver

Bakepulver gjør samme jobben, men på mye kortere tid. Nå skal det sies at konsistensen ikke er den samme. Bakverk med bakepulver blir mye sprøere. Tenk på forskjellen mellom en bolle og en scone.

Gjær hever deigen ved at enzymer begynner å bryte ned store stivelsesmolekyler til sukker.

Gjærsoppen spiser sukkeret og produserer alkohol og gassen karbondioksyd. Det er denne gassen som utvider luftlommene som finnes i det tette nettverket av bobler som oppstår i en deig (jo mer knaing, jo flere lommer).

Bakepulver produserer karbondioksyd

Bakepulver består av en basisk og en syrlig ingrediens. Kortversjonen er at når pulveret kommer i kontakt med væske oppstår en reaksjon som også produserer karbondioksyd.

Bruker du bakepulver er nesten alltid egg involvert. Og her er det boblene som oppstår når du pisker egg som fylles (ofte står det at du ikke skal kna og elte deig med bakepulver - og det er for å ikke knuse alle de små luftlommene).

Fordi man ikke elter deigen når man bruker bakepulver settes man ikke i gang prosessen som danner luftommer - ved at gliadin og glutenin danner gluten. Gluten oppfører seg omtrent som Zalo når du fyller vann i kummen: Det danner seg et esende nettverk av små bobler.

Nok om det! Nedenfor finner du tre nydelige oppskrifter på raskt bakverk.

(Over 20.000 følger Sjuve på Facebook og får svar på alt de lurer på om mat)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

De deiligste eplekakene

Pannekaker med ny topp

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning