Potetpannekake oppskrift

Slik lager du potetpannekake

Dette går kjapt.

POTETPANNEKAKE: Potetpannekake er overraskende lett å lage. Prøv selv!
POTETPANNEKAKE: Potetpannekake er overraskende lett å lage. Prøv selv! Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Potetpannekake er noe jeg lager altfor sjelden. Den havner i samme kategori som en makeløs andeconfit, et velduftende krydderbrød og de karamelliserte munkene: Jeg tenker at det krever så mye innsats at jeg kvier meg for å sette i gang, men sannheten er at dette er fort gjort (og moro!) alt sammen.

(Jeg merker nå hvor terapeutisk det var å skrive dette, og har nettopp bestemt meg for å lage munker til dessert i dag, men først: potetpannekake!).

Hva er potetpannekake?

En potetpannekake er, i enkleste forstand, revne poteter som er stekt i en stekepanne. Og du kommer ganske langt med det prinsippet.

I min variant av potetpannekake har jeg bare lagt til litt løk og noen rosépepper (som du fint kan droppe. Ikke alle butikker har det. Hva skal du bruke resten til? Jo, denne lakseoppskriften).

Forskjell på potetpannekaker, rösti og hash browns?

Det er vanskelig å argumentere godt for at det finnes etablerte standarder som gjør det mulig å definere forskjellene. Det er tre navn på det samme, riktignok med lokale variasjoner.

De viktigste potetkake-disputtene (ordskiftene kalles rösti-disputter i Sveits og hash brown-krangler i USA) oppstår omkring spørsmålet: Skal det være rå eller kokte poteter som rives?

Vel, begge deler fungerer. Fordelen med kokte poteter er at du ikke behøver å være redd for at potetene ikke blir gjennomstekt. Men, jeg synes det blir litt omstendig.

Det store trikset

Det store trikset handler om å snu potetpannekaka. Når du har revet potetene, hatt dem i stekepanna, trykt kaka flat og latt det steke en stund, da kommer utfordringen: Å snu den!

Hvordan?

Enkelt: Legg en tallerken opp-ned på stekepanna. Hold på toppen av tallerken og snu stekepanna - da har du potetpannekaka på tallerkenen om alt ble gjort riktig. Da er det bare å skli den tilbake i stekepanna og steke den på andre siden.

Hva serverer du potetkake til?

Alt du kan servere poteter til kan du servere potetkake til. Når det er sagt, så har potetkake en stekeskorpe. Derfor passer det best, synes jeg, til retter hvor du ikke har stekeskorpe på noe annet, for eksempel posjert fisk.

Og i rettene hvor du moser potetene i god saus er det ingen vits.

Her er noen forslag:

Kylling med chilismør

Lammeskank

Torsk med hasselnøtter

Kveite med aromater

(Over 15.000 følger Sjuve på Facebook og får svar på alt de lurer på om mat)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

De deiligste eplekakene

Pannekaker med ny topp

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!Erik Hannemann

Potetpannekake

Så enkelt er det å lage potetpannekake. Et potetpannekake lages av revne poteter og løk som du presser ned i en stekepanne og steker gyllen med smør.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

5 stk Poteter

0.5 stk Løk

Salt og pepper

Olje/smør til steking

1 ss Rosépepper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning