Ostekuler

Slik lager du ostekuler

De er gode. Farlig gode.

OSTEKULER: Sjekk disse ostekulene - og oppskriften finner du nedenfor!
OSTEKULER: Sjekk disse ostekulene - og oppskriften finner du nedenfor! Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Ostekuler? Hvor kom det fra?

Jo, det kommer faktisk fra en liten kiosk i Alsace. Det er pussig, men jeg er temmelig sikker på at det var byen Ostheim vi stoppet. Vi reiste gjennom den vakre dalen for å smake vin og skulle bare ha en kort pause. Jeg stakk innom en liten kiosk på plassen der. Og i tillegg til å selge aviser, tobakk og suvenirer hadde de også noen bitte små kokebøker. Fire Euro per stykk.

De var nesten ikke større enn en kortstokk. Det var sponsede bøker, viste det seg. Merkenavn, for eksempel Smarties og Mars, men også en om blåmuggost. Så jeg kjøpte den.

Serien har undertittelen "30 recettes culte". Vel, om oppskriftene har kultstatus kan nok diskuteres. Og jeg har ikke laget mange av dem. Bare ostekulene. Og de er kjempekule, supergode, og veldig artige å lage.

Hvordan lage ostekuler

Det skulle ikke forundre meg om mange lager slike ostekuler, men at de er for enkle til at noen kokebokforfatter har turt å sette dem på trykk. Det minner meg om den superenkle kjøttboller- og pastaoppskriften - og denne retten med egg og løk. De er så enkle at det føles litt kårni å fortelle om dem. Men, det er jo bare idiotisk å tenke slik - det er selvhøytideligheten som får overtaket.

Dersom noen (voksne) vil føle på dette - server milkshake i neste middagsselskap. Om du ikke kjenner selv et ørlite sting av forlegenhet, da er du velsignet fri for den kvelende selvhøytideligheten.

Disse ostekulene lages ikke bare av blåmuggost. Det blir fort litt skarpt og voldsomt. Det du gjør er å blande like deler blåmuggost og kremost. Mos dette sammen med en gaffel til blandingen er jevn.

Så, med rene hender (som ikke lukter såpe), triller du små klinkekuler. Dette er utgangspunktet.

Hva du triller ostekulene i er helt opp til deg. Selv er jeg veldig glad i nøtter. Og særlig pistasjnøtter. Kjør dem til et grovt pulver i kjøkkenmaskinen - og rull ostekulene slik at nøttebitene fester seg.

Den andre varianten er sesamfrø, svarte eller hvite. Det passer overraskende godt sammen også.

Og så er det den artigste, nemlig rosépepper. Knus eller hakk rosépepper så godt du kan og trill ostekulene rosa og fine.

Man kunne også se for seg å finhakke persille eller andre urter. Anispulver, spisskuminpulver og knust cornflakes, for den sakens skyld, er også artig å prøve. Eller: Sjokolade...

Vel, du kan leke deg med tanken. Nedenfor finner du oppskriften.

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Erik Hannemann

Ostekuler

Det er gøy å lage og morsomt å spise ostekuler. Her er oppskriften.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

100 g Kremost

100 g Blåmuggost

1 dl Pistasjenøtter

2 ss Rosépepper

2 ss Sesamfrø

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning