OPPSKRIFT PÅ SVIN I ØL

Kroppen vil ha svin og øl

Og det er viktig å lytte til kroppen.

SVINEKJØTT I ØL: Det er én ting du må huske på når du skal koke svin i øl.
SVINEKJØTT I ØL: Det er én ting du må huske på når du skal koke svin i øl. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Noen ganger er det like greit å la seg diktere av årstiden. Og nå er det ikke akkurat en kald, andalusisk suppe eller grillet makrell som frister. Nope.

Gi meg en gryte full av kjøtt! En som varmer helt ut i tærne. Kjøtt som er så mørt at tenner er overflødig i en saus som er rik på store smaker.

Det er viktig å lytte til kroppen. Og kroppen vil ha svin og øl.

Jeg lystrer.

Øl og svin

For en som har ølbrygging som hobby er det kanskje lettere å spandere god flaske øl på svin. (Litt svin må vi regne med, pleier vi å si!). Men, skal du lage denne enkle gryta, og ikke kan tappe av eget brygg, så kjøp deg for eksempel en porter eller en stout. Det funker også med bayer og juleøl.

En ting å huske på

Å putte masse svinekjøtt i en kjele, hele på mørkt øl og ta tiden til hjelp - det er en god idé.

Er det noe "men"?

Ikke egentlig. Men, der kom det, det er likevel en ting man må passe på. Når man koker øl lenge nok så kommer bitterstoffene fram. Og sausen (eller kraften) kan kjennes unødvendig bitter. Heldigvis er det enkelt å kompensere for bitterhet ved å tilføre litt sødme. I oppskriften du finner nedenfor er det derfor to spiseskjeer brunt sukker. Det kan hende det er for lite, men det er vanskelig å være helt spesifikk fordi ikke alle øl er like bitre.

Det er bare en måte å komme seg rundt - og det er å smake. Smak på kraften når svinekjøttet snart er ferdig. Er det for bittert, så ha i litt mer sukker.

Hva slags svinekjøtt?

Det er ikke noe poeng å bruke de edle delene på grisen (nei, dette er ikke en grisevits). Bruk gjerne bog, buklist eller ribbe. Du kan velge om du har med bein eller ikke. Selv liker jeg å koke med beina. Det er mye smak å hente der. Og svinekjaker, om du får tak i det, er helt suverent.

Ribbe kan man faktisk også bruke. Men, bare så det er sagt, vil ikke smake noe i nærheten av den tradisjonelle ribba.

Les også:

Pinnekjøttet trenger denne stappa

Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god

Ribbe: Den beste måten å lage ribbe på

Erik Hannemann

Svin i mørkt øl

Denne retten skal koke lenge, lenge. Og når den har kokt lenge, så skal den koke litt til. Da blir svin i øl så godt at du for alltid vil elske denne oppskriften.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

800 g Svinekjøtt

2 stk Løk

1 stk Portobellosopp

2 stk Laurbærblad

5 fedd Hvitløk

2 ss Brunt sukker

2 stk Nellikspiker

1 stk Øl

Salt og nykvernet pepper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning