Oppskrift på saus til asparges

Slik blir asparges best

Nå er den norske aspargessesongen i gang.

ASPARGES: Akkurat nå er asparges best
ASPARGES: Akkurat nå er asparges best Foto: Håvard Egge
Publisert Oppdatert

Den norske aspargessesongen er i gang, og om du er så heldig å ha tilgang på denne delikatessen vil det være synd å ikke følge opp med en god saus. (Er du asparges-nybegynner kan du sjekke her hvordan de grilles)

Share

Asparges er et godt tilbehør til det meste av fjærkre, kjøtt, fisk og skalldyr. Men hvis man får tak i skikkelig gode asparges er de gode å spise alene, som en rett i seg selv.

Det er nesten synd og skam å ikke unne seg en luksuriøs aspargeslunsj med et godt glass hvitvin. Under finner du en variant av Jason Atherton sin grapefrukthollandaise som tilbehør til aspargesene. Server gjerne et godt brød ved siden av som du kan bruke til å suge opp all den delikate sausen.

Retten med asparges og grapefrukthollandaise er også ypperlig som forrett i et større måltid.

Når du skal koke asparges knekker du av den nederste trevlete biten. Hvis de er slanke og fine trenger du ikke å skrelle dem, men er de tykke kan nederste halvdel med fordel skrelles før koking. Kok aspargesene i lettsaltet vann i 1-4 minutter avhengig av tykkelsen. 2-3 minutter er den mest vanlige koketiden. Aspargesene skal være al dente og fortsatt strutte når du holder dem horisontalt. Henger de med hodet er de overkokt.

Det går selvfølgelig også an å grille aspargesene.

Dersom du ikke har lyst på eller orker å lage grapefrukthollandaise finnes det et utall andre løsninger. Jeg liker aspargesene også helt enkle, kun drysset med litt god olivenolje eller smør, samt sitron, salt og pepper. Noen parmesanflak over gjør heller ikke vondt.

En av klassikerne til asparges er vanlig hollandaise. Her er en innføring til denne sausen. Bechamel er en annen tradisjonell variant. Og en god aioli er naturligvis også nydelig til. Lag den gjerne med safran som går godt sammen med asparges.

Har du lyst å lære å lage sauser? Sjekk sauseskolen her!

Les også:

Gode middager hele uka

Her er verdens beste lunsj

Tapas for en travel hverdag

Slik blir brokkoli godt

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Grapefrukthollandaise

Denne sausen er nydelig til asparges. Bytt ut grapefrukt med noen dråper sitron og du får en mer klassisk hollandaise.

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

2 dl Hvitvinseddik

8 stk Hvite pepperkorn

2 stk Sjalottløk

350 g Smør, usaltet

4 stk Eggeplomme

1 stk Grapefrukt

stk Maldonsalt

stk Pepper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen