Oppskrift på rakfisk som forrett

Rakfisk som forrett

Slik blir rakfisken god.

OPPSKRIFT PÅ RAKFISK: Rakfisk som forrett er en god idé!
OPPSKRIFT PÅ RAKFISK: Rakfisk som forrett er en god idé! Foto: Foto: Christopher Sjuve
Publisert Oppdatert

Rakfisk - har du smakt det? Har du turt?

De fleste har smakt gravlaks (som er forbløffende lett å lage selv - på ett minutt...). Rakfisk er den slemme fetteren.

Å smake rakfisk første gang kan være en prøvelse. Og særlig dersom du får en av de rakfiskene som er skikkelig raket, som jeg hører noen si.

Ja visst kan rakfisk være stramt i både lukt og smak. På grensen til det nervepirrende. Og selv husker jeg svært godt mitt første møte med dette fermenterte, kulinariske utskuddet. Jeg tenkte: - Det er godt det finnes brennevin. (Og mens vi er inne på det: Den akevitten som er laget spesielt til rakefisk er, nettopp, spesielt god til rakefisk).

Hva er rakfisk?

Kort fortalt er rakfisk det du får når du legger renset fisk i salt, settes på en bestemt (lav) temperatur og venter en stund. Da starter en kjemisk prosess, fermentering eller gjæring, som skaper den særegne smaken. Dette tar omtrent åtte uker.

Jo varmere temperatur, jo raskere går prosessen. Som vanlig med matlagingsprosesser, er det mange som peker på at lavere temperatur og litt lengre tid gir det beste resultatet.

Hva lages rakfisk av?

I prinsippet kan rakfisk lages av all slags fisk. Det aller vanligste i Norge er å rake oppdrettet regnbue-ørret og fjellørret. Laks, ørret, harr og sik brukes også. En sjelden gang også abbor og sild (mest av folk som raker sin egen fisk).

Rakfisk som forrett

Det kan være litt brutalt å komme i et rakfisklag dersom man ikke er kjent med denne delikatessen. Derfor er det en god idé å myke opp nykommere ved å servere rakfisk som forrett. Neste gang kan du heller lage ren rakfiskfest (du trenger dette tilbehøret).

Min variant er har lagt litt vekt på det visuelle. Rakfisken er rullet inn i lefse. Under kappen finner vi rømme og sennep. På toppen er det dandert noen lekre lakserogn (ørretrogn eller annet rogn går også fint).

 

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.

 

Les også:

De deiligste eplekakene

Pannekaker med ny topp

Lutefisk for nybegynnere

Slik lager du perfekte muffins

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Christopher Sjuve

Rakfisk som forrett

Rakfisk er utmerket som forrett. Her er oppskriften på en lekker sak med lakserogn.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Rakefiskfilet

1 stk Rødløk

2 ss Lakserogn

2 ss Sennep

3 ss Rømme

Lefse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning