OPPSKRIFT PÅ MYNTETE

Varm deg på den her...

Slik lager du myntete.

OPPSKRIFT PÅ MYNTETE: Myntete er herlig å varme seg på.
OPPSKRIFT PÅ MYNTETE: Myntete er herlig å varme seg på. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Er det bare meg, eller har du også lyst på noe varmt å drikke om dagen? Jeg kan friste med en ingefærdrikk eller en perfekt kakao?

Om ikke det frister, så vil jeg slå et slag for myntete.

Myntete forbindes først og fremst med Marokko. Der går den under navnet touareg og drikkes både sent og tidlig.

I Marokko lages myntete, i motsetning til hjemme hos meg, etter et komplisert ritual. Man bruker en blanding av vanlig grønn te og mynteblader. Og dessuten plenty med sukker. Det første man gjør er å helle kokende vann over teen (ikke mynte). Etter et lite minutt heller man denne væsken over i en kopp som man setter til side (seremonien har bare så vidt begynt). Denne sterke teen bruker man til slutt for å smake til.

Så "vasker" man teen ved å helle på nytt, kokende vann. Etter nok et minutt siles dette vannet fra. Denne prosessen kan gjøres flere ganger og reduserer bitterheten. Først nå kommer mynten og sukkeret. Så helles det igjen på kokende vann. Etter snaue fem minutter. Så heller man mynteteen i et glass, men dersom du trodde du endelig skulle få litt, så må du nok vente litt til. Men, denne koppen helles tilbake i tekannen for å blande opp mynteteen. Dette repeteres også noen ganger.

Til slutt smakes teen til med den første, sterke teen og eventuelt mer sukker.

Det finnes mange, små variasjoner, selvsagt men det gir deg i alle fall en idé om hvor seriøst man tar myntete i Marokko. Her er en, av mange, Youtube-videoer som viser omtrent hvordan dette foregår:

</p> <p>Hjemme hos meg gjøres det ikke slik. Jeg heller kokende vann over mynte og ha i litt sukker. Og jeg bruker vanligvis ikke te, men går ikke av veien for en liten knert med calvados (eplebrennevin).</p> <p>Myntete kan altså lages av både peppermynte og mynte. Dersom man bruker begge deler kaller man det gjerne "doublemint tea", i USA.</p> <p>Min oppskrift finner du nedenfor. Har du lyst til å lage en marokkansk gryte, før teen? Ja, da finner <a href="http://oppskrift.klikk.no/marokkansk-gryte/3894/">du den her</a>.</p> </div>

 

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

Aioli lager du enkelt på denne måten

Her er alle ukemenyene

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen