Oppskrift på jordbæris

Nam! Jordbæris!

Med mørk appelsinsjokoladesaus!

OPPSKRIFTER PÅ JORDBÆRIS: Denne har du ikke prøvd før...
OPPSKRIFTER PÅ JORDBÆRIS: Denne har du ikke prøvd før... Foto: Foto: Ann-Charlott Sommer-Ekelund
Publisert Oppdatert

Matbloggere

I sommer lar vi landets flinke matbloggere få boltre seg på Klikk.no. I tur og orden vil de få lov til å presentere seg selv og den gode maten de lager.

I dag er det Ann-Charlott Sommer-Ekelund sin tur! Hun skriver bloggen nunc est essum og hun har bestemt seg for å dele en av hennes favorittoppskrifter med oss.

- Jeg har vokst opp på Sørlandet hvor jordbæråkrene ligger tett i tett og jeg har en mor som er glad i bær. Jeg husker veldig godt turene til selvplukkåkrene i slutten av juni og stekende sol. Vi små fikk en kurv hver, og det var omtrentlig bare annethvert bær som gikk oppi den.

Etter hvert som vi små har vokst opp og tiden ikke strekker til, har det blitt til at det kjøpes inn ferdigplukkede kasser bær i stedet for å dra til selvplukk-åkeren. Men, hjemme på sommerferie er det fremdeles det samme arbeidet med å hamse og rense bær, men det går som regel greit, siden renskejobben gjøres utrolig mye lettere med at en kurv bær er en "spisekurv".

Liten fryser

Nå som jeg bor alene med pytteliten fryser på toppdelen av kjøleskapet har jeg ikke muligheten til å ha så mange bær som min mor. Men jeg kjøper og stapper inn så mye som mulig.

De hele frosne bærene forsvinner ganske raskt fra frysa i smoothies, eller i denne versjonen av bæris. Jeg har vokst opp med den, og den er familiens beste og hurtigste dessertoppskrift. Den er halve grunnen til alle bærene som fryses.

Alt på en gang

Oppskriften vil også gjøre at man kan føle sommeren på kroppen selv i mørkeste desember. Det eneste som gjør denne oppskriften litt upraktisk er at den må nytes nylaget, så alt må spises på en gang, for den kan ikke fryses ned på nytt.

Den er veldig enkel, og består av tre ingredienser. Det eneste som gjør den litt tungvinn er at du må ha spesialutstyr, det vil si en kjøkkenmaskin med knivblader til å hakke opp de frosne bærene.(Selv har jeg en stavmikser med en liten hakkeboks-attachment. Funker fint og tar lite plass.)

Slik gjør du det

Først må sjokoladesausen lages. Isen er ferdig på en-to-tre, og da er det best å ha sausen klar.

Riv skall av en halv appelsin, og ha oppi en liten gryte med kakao, sukker og vann. Rør godt, og kok opp. La den småkoke til den har en seig konsistens. Hvis ikke barn skal spise av den, tilsett gjerne en eller to spiseskjeer grand marnier, cointreau eller konjakk.

Hakk opp en kurv med frosne bær ganske fint i food prosessor. Tilsett en halv-til en desiliter fløte og den samme mengden med melis. Det er viktig å se på konsistensen og smake til. Hvis bærene er veldig søte, trenger man for eksempel ikke like mye melis. Kjør i maskinen til en jevn masse, konsistensen skal være litt tykkere enn kald seterrømme eller creme fraiche.

Server med en gang med sjokoladesaus på toppen. Denne isen er også veldig god til vafler.

Dette er enn grunnoppskrift, og kan stort sett brukes på alle typer frosne bær. Hvis du lager en bringebærversjon, som jeg kan anbefale, er den himmelsk til varme brownies.

(Over 13.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du deilige smoothies

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!Jordbæris

Dette er en morsom is av jordbær eller andre bær.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

500 g Bær

1 dl Kremfløte

1 dl Melis

Appelsin

1.5 ss Kakao

3 ss Sukker

1.5 dl Vann

Grand Marnier

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning