Oppskrift på hummus

Slik lager du hummus

Jeg går ikke av veien for en dipp i formen.

OPPSKRIFT PÅ HUMMUS: Det er godt, enkelt og passer til veldig mye.
OPPSKRIFT PÅ HUMMUS: Det er godt, enkelt og passer til veldig mye. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Hummus er den enkle, kule dippen som funker til det meste. Ikke alt, men det er jaggu ikke langt unna. Jeg liker å tenke på hummus som den eksotiske universaldippen.

Hva er hummus?

Hummus er moste kikerter som blandes med olje, knuste sesamfrø, hvitløk og sitronsaft. Og ofte kummin (spiskum) eller paprikapulver.

Men, det enkle er ofte ikke så enkelt. Alle hyperpopulære retter, som hummus, finnes i utallige variasjoner. Meningene er sterke og en hummusdiskusjon blir fort personlig.

Libaneserne er stolte av hummusen som de hevder (antakelig rettmessig) stammer fra deres land. De mener Israel markedsfører hummus som en israelsk spesialitet.

Libanon har tatt til motmæle mot det historisk-gastronimiske tjuvraidet. Nå forbereder ifølge Haaretz Daily Libanon en søknad til EU for å få godkjent hummus som libanesisk.

Libanesisk kjempebolle

Som et ledd i den kulinariske gjenerobringen lagde 300 libanesiske kokker verdens største hummusbolle. Det ble til sammen jover to tonn hummus. Oppskriften? Den er litt upraktisk for hjemmebruk, men altså: 1350 kilo kikerter, 400 liter sitronsaft og 26 kilo salt (det nevnes ikke noe om krydder, olje eller tahini).

Jeg er naturlig forskånet fra å måtte forsvare min mors eller andre familiemedlemmers ære i en hummusdebatt. Derfor tar jeg sjansen på å legge ut min oppskrift nedenfor. Jeg håper ikke den vil forårsake hummushåndgemeng av noe slag, men snarere fungere som en invitasjon til en hummusverden full av utviklingsmuligheter i alle kreative retninger.

Legg merke til at jeg ikke bruker tahini (en puré som lages av sesamfrø). I mange hummusmiljøer sees dette i beste fall på som uautentisk og noen vil kalle det blasfemisk. Men, jeg synes det blir godt uten.

Og dessuten sparer jeg kanskje noen fra å tråle all verdens butikker for å finne tahini. For ordens skyld: Jeg har ikke noe i mot tahini, men jeg klarer meg uten. Litt som en automatisk garasjeåpner.

Eksempel på hva hummus ikke passer til

Det er ikke vanskelig å komme på ting som hummus passer til. Den passer for eksempel supert på et tapasbord. Men ellers er den fin til fisk (både hvit og rød) og kjøtt, særlig lammekjøtt.

Noe av det beste er å dyppe rå grønnsaker i hummus. Gulrøtter, reddiker, sukkererter, paprika, fennikel er gode alternativer.

Hva passer ikke med hummus? For å være ærlig, det er ikke lett å svare på. Og når jeg sliter med å finne gode eksempler på ting som blir vondt (med hummus) kan det bare være et sterkt uttrykk for denne dippens fabelaktige anvendelighet.

Enkelt å lage

Den er så enkel å lage. Bruk kjøkkenmaskin eller stavmikser til å kjøre kikerter, olje, sitronsaft og krydder sammen til en glatt blanding. Verre er det ikke.

(Over 14.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du deilige smoothies

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!Erik Hannemann

Hummus

Dette er dippen som passer til nesten alt. Hummus spises i store mengder i Midt-Østen nesten som et obligatorisk innslag i måltidet.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 bokser Kikerter

1 fedd Hvitløk

1 dl Olivenolje

Salt og pepper

1 ts Spisskum

Sitronsaft

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning