OPPSKRIFT PÅ ALBONDIGAS, SPANSKE KJØTTBOLLER

Kan du lage albondigas?

Slik lager spanjolene kjøttboller.

OPPSKRIFT PÅ ALBONDIGAS: Spanske kjøttboller i safransaus.
OPPSKRIFT PÅ ALBONDIGAS: Spanske kjøttboller i safransaus. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Albondigas i verdens beste tomatsaus, albondigas som tapas, albondigas i suppe... Ja, de spanske kjøttbollene er svært anvendelige og gleder mennesker på begge sider av Atlanteren hver eneste dag. Mest i supper i Mexico, mens spanjolene bruker de på andre måter.

Skjønt, "spanske", er albondigas spanske?

- Albondigas er det spanske ordet for kjøttboller. Dette utsagnet kan bli stående uimotsagt. Men, som med veldig mange spanske ord (substantiv) som begynner med "al" har det arabisk opprinnelse. "Al" tilsvarer "the" på engelsk og "al-bunduq" betyr hasselnøtten. Og her finner vi opprinnelsen til det "spanske" ordet albondigas.

Samtidig får vi også en fornemmelse om størrelsen. Kjøttboller skal nemlig ikke være store, litt mindre enn svenske kjøttboller. Når det er sagt, så har jeg sjelden sett albondigas så små som hasselnøtter.

Når begynte man å lage albondigas?

Mange vil kanskje tenke at kjøttboller sikkert var vanlig i Spania før araberne kom. Det kan være, men man må huske på at malt kjøtt (som kjøttdeig) ikke var vanlig før man begynte å lage kjøttkverner. Inntil kverna kom på banen, og det var ikke før på 1800-tallet, måtte man bruke kniv og lang tid for å hakke kjøttet. Derfor var matretter laget med kjøttdeig og farse ofte forbeholdt rikfolk.

Det er den spanske historieskriveren Luis del Mármol Carvajal som gir tyngde til at albondigas, kjøttbollene, faktisk kom via araberne. Han levde selv i lange perioder i Nord-Afrika blant og lærte seg arabisk og berberske språk. I boka Descripción general de África, forteller han hvordan det var vanlig å selge nudler (pasta), ostebrød og krydrede kjøttboller.

Mange typer albondigas

I dag lages albondigas på veldig mange måter. Alle ser ut til å ha sin metode. Noen koker dem lett før steking, noen blander inn egg, andre mener det er helt feil, noen har i brød, andre bruker potetmos - og da har vi ikke engang begikk oss inn på krydderdiskusjonen.

Og hva slags kjøtt skal man bruke? Svin, storfe eller lam? Eller en blanding?

Jeg har skjært igjennom og laget min egen variant. Når det er sagt så har jeg albondigaspragmatiker. Har jeg ikke persille, bruker jeg timian. Har jeg ikke brød, går det fint med griljermel. Har jeg egg, ja, så kan det hende jeg bruker det. Derfor kan oppskriften nedenfor brukes som veiledende. Og sausen, ja den er knall, dyr og knalldyr ettersom den lages av safran. Det er lett å bruke for mye safran, så vær veldig forsiktig. Det skal bare være et lite hint.

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.

 

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

De beste potetoppskriftene

Aioli lager du enkelt på denne måten

 

Her kan du søke blant 5. 000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Albondigas

Spanske kjøttboller på sitt beste.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

0.5 kg Kjøttdeig

3 skiver Brød

2 ss Løk, finhakket

1 stk Egg

2 ss Persille

1 fedd Hvitløk

1 klype Cayennepepper

1 dl Hvitvin

Safran

2 dl Kremfløte

3 ss Smør

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning