Gorgonzola og portvin

Min luksushelg

Min luksushelg stinker og er søt.

GORGONZOLA OG RECIOTTO: Dette er en superduper kombinasjon.
GORGONZOLA OG RECIOTTO: Dette er en superduper kombinasjon. Foto: Foto: Christopher Sjuve
Publisert Oppdatert

Jeg er fan av blåmuggost. Om jeg skulle gjette har det ikke gått mer enn tre dager mellom hver bit de siste, tja, fem årene.

Share

Jeg veksler litt på hvilken type jeg kjøper. Akkurat nå er jeg inne i en gorgonzola-periode. Gorgonzola er Italias motsykke til den aristokratiske, franske Roquefort.

Gorgonzola lages av ku- eller geitemelk (noen ganger en blanding). De er ulike i konsistensen litt avhengig av hvor lenge den lagres. Jo lenger, jo hardere. Jeg liker den best når den er litt hard, slik at den smuldrer, er salt og når det er et lett, blått sting.

Det er mange måter å nye denne flotte osten på. En måte er å legge noen biter på en perfekt pizza - for å få et sofistikert anstrøk.

Gorgonzola fungerer også utmerket i pasta. Du kan til og med lage en enkel og raffinert saus hvor du smelter osten i varm fløte. I italia bruker de gorgonzola mye sammen med polenta også.

En sjeldent herlig vin

Selv liker jeg aller best å nyte osten med søt vin. Det kan være sauternes, portvin, eller sherry, men aller best synes jeg gorgonzola blir med en liten flaske god reciotto.

Den jeg har valgt ut denne gangen er Casotto del Merlo Recioto della Valpolicella Classico 2006. Jepp, den koster KR 182,50 for en halv liter, men det hjelper godt når du vet hvor mye tid og arbeid som er lagt ned for å lage denne vinen.

Tradisjonelt kalles disse vinene "strå-viner". Før pleide man nemlig å legge druene ut på matter for å tørke dem i solen. De ble nesten til rosiner før man begynte å lage vin av dem.

Denne metoden er litt modernisert i dag. Noen henger dem opp under glass og andre bruker moderne stativer - stråmatter brukes ikke lenger.

Tørkemetoden brukes til å lage to typer vin. Den ene er den berømte Amaronen (vanlig, tørr rødvin) og den andre er Reciotto, som er søt. I begge vinene finner man tette, smaksrike viner fordi mye av vannet har fordampet.

I en Reciotto finner man ikke uventet ofte toner av rosiner. I den jeg har valgt ut er det også et tydelg solbærpreg. Det er ikke mye syre her - nesten ikke motstand. Den har også en veldig fyldig munnfølelse.

Les også:

Tre supre hverdagssupper

- Sjokoladekaker blir ikke bedre enn dette

Slik lager du tiramisu

Slik lager du perfekte brownies

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen