Jepp, det er mulig å lage iskrem uten fryser. Du trenger ikke engang noe fancy utstyr.

Alt du trenger er isbiter, salt, et par plastposer og det du vil ha i isen din.

Share

Hvordan er det mulig?

Når man blander salt og isbiter synker frysepunktet. Det er ren fysikk og om du vil vite mer kan du lese mer her. Vi andre kan nøye oss med konklusjonen: Av isbiter og salt kan du fryse iskremen din. Prinsippet har vært kjent i lang tid. I følge Harold McGee, guruen som skrev den tykke boka "On Food and Science", har teknikken vært brukt i over 400 år.

Til iskremen trenger du (for eksempel):

2 dl melk

2 dl fløte

1 dl sukker

1 vaniljestang

(Du kan ha sjokolade, nøtter eller andre ting i isen om du vil det, dette er bare en grunnoppskrift).

I tillegg trenger du omtrent 1-2 kilo isbiter og ca 2 desiliter salt.

Slik gjør du det:

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Bland resten av ingrediensene. Ha denne blandingen i en plastikkbag med zip-lock (eller bruk en vanlig frysepose og knytt skikkelig godt igjen). Pass på å få ut mest mulig luft.

Fyll en større pose med isbiter og salt. Bland godt. Ha posen med iskremblandingen oppi denne posen. Aller helst skal isbitene nå dekke hele posen med iskrem. Masér godt med jevne mellomrom. Etter en halvtimes tid har du faktisk laget din egen iskrem - uten noen maskiner av noe slag. Vær oppmerksom på at isvannet nå er veldig kaldt. Bruk gjerne et håndkle til å håndtere isen.

Siden det kom en tsunami av mail om dette: Jepp, du kan også bruke snø. Eller naturlig is.

Metoden er litt klønete å forklare. Mannen i denne Youtube-videoen viser deg hvordan dette gjøres på en effektiv måte.

Her kan du finne mange gode oppskrifter på is.

Les også:

Gigantisk test av mørk sjokolade

- Sjokoladekaker blir ikke bedre enn dette

Matlaging: De vanligste feilene

Slik lager du perfekte brownies

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!