HVORDAN SKRELLE HVITLØK RASKT

Skrell hele hvitløken på 25 sekunder

Se det geniale hvitløkstrikset.

Publisert Oppdatert

Hvordan skrelle hvitløk? Sjekk videoen og bli like overveldet som meg (klikk på bildet ovenfor).

Det du ser er faktisk første gang jeg gjør hvitløktrikset, men garantert ikke siste.

Kall meg gjerne treg, men denne geniale måten å skrelle hvitløk på hadde jeg ikke fått med meg. Nå vet jeg hvordan man renser en hvitløk på kort tid. Om jeg er treg, er jeg ikke alene. Se bare hvordan den durkdrevne kokken Bent Stiansen skreller hvitløk på "gamlemåten" - imponerende håndarbeid, men ikke akkurat et smart triks.

Jeg ble tipset av en anonym kilde i redaksjonen. Og når det gjelder tips om hvordan livet på kjøkkenet blir enklere er jeg alltid lutter øre.

Ingen som har prøvd har angret på at de lagde ovnsbakte poteter med ristetrikset, for eksempel (blir fabelaktig godt).

Skrelle hvitløk raskt er bare et av mange triks

Vi lar det går sport i å komme med gode tips og triks på Klikk.no. Noen vi kanskje huske hvordan du åpner en øl med et A4-ark. Andre satt pris på å vite hvordan ølen raskest kjøles ned. Og jeg håper alle som liker å piske kremen stiv på raskest mulig måte fikk med seg dette trikset.

Nå er det altså skrelle-hvitløk-trikset vi kommer med (ikke først på Internet, men dog).

Hvordan skrelle hvitløk

Jeg husker fortsatt at jeg så hvordan du skreller ett hvitløkfedd ble vist på TV (var det Frode Aga?). Han la knivbladet flatt ned på et fedd, og klemte ned med et hardt og presist dunk, slik at feddet klemmes mer eller mindre flatt. Jeg brukte trikset senest i går: Et uskrelt fedd legges på skjærefjølen, kniven på toppen, en hånd på kniven, den andre hånden på den andre hånden før jeg løfter meg opp på tærne (sikkert ikke nødvendig, men det går helt automatisk), legger vekta på og klemmer til. Vips! Så har jeg et mer eller mindre knust hvitløkfedd som det er enkelt å plukke vekk skallet på.

La oss si det er 10 år siden jeg så det hvitløktrikset. Jeg vil anta at jeg har brukt det 3000 ganger, for å komme med et svært konservativt anslag. Det kan kanskje ganges med tre (jeg teller jo ikke hvor mange hvitløk jeg skreller). Gode tips og triks blir fort en del av deg.

Men, det slår allikevel ikke dette trikset, hvor du har uskrelte fedd i en kjele, rister i 20-30 sekunder, og vips!, så er hvitløken skrelt.

I hvitløken vil du oppdage en liten grønn streng (begynnelsen på en stilk) om du deler feddene i to (skjær fra bunnen og oppover). Smaken i den er det mange som reagerer på. Den er enkel å fjerne med en kniv - bare vipp den ut.

Om du vil utvide hvitløkhorisonten din er det kjekt å vite at et hvitløkfedd består av mange, mange små celler. Hvor kraftig hvitløksmak du får fra ett fedd avhenger av hvor mange av disse cellene du får hull på.

Når du skjærer en hvitløk i skiver får du tatt hull på mange celler og får godt med hvitløksmak. Men, dersom du knuser feddet med en hvitløkpresse får du hull på mange fler - og får dermed en kraftigere hvitløksmak.

Oppskrifter med hvitløk

Vi legger med noen oppskrifter hvor dette trikset kommer svært godt med. Kylling med 40 hvitløkfedd er en klassiker. Det samme er hvitløksild (hvor man rister hvitløk - en teknikk som gjør hvitløken søt og god og kan brukes til mye annet)

Om du skal lage kryddersmør med hvitløk kan du for eksempel også lage hvitløkbaguetter. De oppskriftene finner du nedenfor - så nå er det bare å riste i vei.

Ja, så er det selvsagt lammestek hvor du også trenger en god del hvitløk!

Les også:

Oppskrift på lapskaus

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Peter Berg

Kylling med 40 hvitløkfedd

Det høres mye ut med 40 hvitløkfedd, men når de bakes i ovnen som her blir de søte og myke og de mister stinget som fersk hvitløk her. Dersom du har en potetpresse slipper du å skrelle alle feddene først. Det går også ann å presse feddene gjennom en metalsikt, men det kan være litt vrient.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Kylling

Rosmarin

Timiankvist

40 stk Hvitløksfedd

3 ss Crème fraîche

Olje

Salt og pepper

Erik Hannemann

Sjuves kryddersmør

Originalen heter Beurre Maitre d'hotel og består av smør, persille og sitronsaft. Her er en annen variant.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

150 g Smør

1 ts Timian, tørket

1 ts Rosmarin, tørket

1 ts Estragon

1 ts Sitronskall

2 ss Sitronsaft

Pepper

Christopher SJuve

Rømmesild med ristet hvitløk

Denne må prøves av alle som liker sild. Og de som ikke (tror de) liker sild.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 stk Sild

1.5 dl Rømme

1.5 dl Majones

10 fedd Hvitløk

2 ss Gressløk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning