=

Kjøle ned øl raskest: Øl i romtemperatur er sjelden godt. © Foto: Christopher Sjuve

Dette knepet er bedre en trikset hvor du åpner ølen med et A4 ark. Det begynte sånn:

- Øy! Har du hørt om tipset som gjør ølen iskald kjempefort?

- Øh, nei...?

- Du pakker det inn i vått papir og legger det i fryseren! Jeg prøvde i går. Det gikk dritfort!

- Hvor fort da?

- Jeg tok ikke tida. Men, det gikk dritfort.

Man skal ikke ta entusiasmen fra folk. Snarere tvert imot. Men spørsmålet om hvor fort fort, nøyaktig!, man kan kjøle ned en øl - det kan kan ikke stå ubesvart.

Og teknikken med papir hørtes interessant og kuriøs ut. Derfor bestemte jeg meg for å teste ut metoden. Men, mens vi var i gang, hvorfor ikke teste ut flere metoder og sammenligne dem.

I alt fem metoder er utprøvd. Det er brukt temmelig konvensjonelle midler i disse eksperimentene. Du kan enkelt gjøre alt hjemme - vi har hold nedkjøling av øl utenfor laboratoriumet ettersom det stadig er sjeldent av folk 1) har det hjemme og 2) folk, dersom de er i bestillese av laboratorium, sjelden kjøler ned øl der.

Idealtemperatur på øl

Vi går her ut fra en idealtemperaturen på pils er seks grader. Utgangspunktet i denne testen er at ølet har romtemperatur, i dette tilfellet 21 grader.

Vi går rett på sak:

Kjøle ned øl i kjøleskap

Med god klaring er dette den vanligste metoden å kjøle ned øl på. Det er også metoden som tar lengst tid. Altså er dette metoden for deg som har god tid.

Har du ikke god tid bør du lese videre.

Tid: 3 timer og 10 minutter

Kjøle ned øl i fryser

Å legge øl i fryseren er som regel det desperate man tyr til om man vil ha ølen raskt kald. Du får herved vite at det vil ta deg 33 minutter å gjøre det på den måten.

Fryseren holder -20 grader.

Tid: 33 minutter

=

Å kjøle ned øl med vått papir sier noen er lurt. Det er bare en måte å finne ut av det på. © Foto: Christopher Sjuve

Kjøle ned øl i fryser med papir

Så til metoden for å kjøle ned øl som startet det hele. Vel, det var slett ikke det jeg ventet å finne. For det viser seg at dette tok lenger tid enn å bare sette ølen i fryseren.

Det er samme fryser og den holder altså -20 grader.

Tid: 45 minutter

=

Å kjøle ned øl går raskest med is, vann og salt. © Foto: Christopher Sjuve

Kjøle ned øl med vann og isbiter

Ikke alle har isbiter i fryseren til enhver tid. Men flere vil ha det etter å ha lest denne testen.

Om du bestiller en flaske hvitvin eller musserende på restaurant kommer den som regel i en bøtte med is. Om du har gjort det har du allerede fått et solid hint om en god metode for å kjøle ned ølen.

Eksperimentet ble utført ved å røre rundt i bollen med is og vann. Det tok nesten fem minutter før ølen var kald med denne metoden.

Men, dette er ikke den aller raskeste metoden...

Tid: 4 minutter og 57 sekunder

=

Den aller raskeste metoden er å bruke vann, salt og isbiter © Foto: Christopher Sjuve

Den raskeste metoden: Kjøle ned øl med vann, isbiter og salt

Ved å ha i en liten neve med salt i bollen med vann og is synker temperaturen. Faktisk viser eksperimentet at du sparer ett og halvt minutt på å ha en neve med salt i vannet.

Med andre ord: Den raskeste metoden er ha fylle en bolle med is, ha i vann og salt, legg ølen i bollen og røre rundt. Det tar nemlig bare litt mer en tre minutter.

Tid: 3 minutter og 25 sekunder

Mer om øl

Jeg håper mange ble inspirert til å lage eget øl etter å ha lest denne artikkelen om hvordan man lager det hjemme. Og sjekk også ut vår test av IPA og de mørkere typene porter og stout.

Forsøkene ble utført med åpne flasker (for å måle temperaturen). Det er en mulig feilkilde, men det ble gjort i samtlige fem forsøk.

I alle tilfellene ble det også rørt rundt i ølet slik for å unngå bare deler (det nederste) ølet i flasken var kaldt.

Klikk her og bli inspirert - hver fredag!

Følg Sjuve på Facebook eller Twitter så får du svar på alt de lurer på om mat!

Instagram: #klikkmat

Les også:

Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god

De raskeste middagene

10 retter med kjøttdeig

Gryterettene som redder hverdagen

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!