Grønnsaker på grillen

Grønnsakene som er best å grille

Noen grønnsakene egner seg bedre på grillen enn andre. Finn ut hvilke.

GRØNNSAKER PÅ GRILLEN: Både asparges, tomater, champignin, paprika, squash, løk og poteter egner seg utmerket på grillen.
GRØNNSAKER PÅ GRILLEN: Både asparges, tomater, champignin, paprika, squash, løk og poteter egner seg utmerket på grillen. Foto: Foto: Frukt.no
Publisert Oppdatert
SQUASH: En av de beste grønnsakene å grille er squash. Hva med å surre litt bacon rundt?
SQUASH: En av de beste grønnsakene å grille er squash. Hva med å surre litt bacon rundt? Foto: Foto: Frukt.no

Det er ikke bare kjøtt og fisk som er godt å legge på grillen. Det bugner også av herlige, friske grønnsaker som egner seg utmerket til grilling.

Torill Gulbrandsen, matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker, forteller at det egentlig bare er fantasien som setter grenser for hvilke grønnsaker man kan grille.

- Man kan egentlig grille hva som helst, men det kommer jo litt an på grønnsakene. Et alternativ til å legge grønnsaker rett på grillen er å grille grønnsakene i folie. Da kan man til og med grille kål, slår hun fast.

- Min favoritt er å skjære squash i store biter som man legger rett på grillen eller på et grillspyd. Det kan være lurt å stikke bitene med en gaffel først, sier Gulbrandsen.

Kok grønnsakene litt først

Hun nevner også aubergine, fennikel, asparges, paprika og mais som gode grillgrønnsaker.

- Noe annet som er veldig godt er småpoteter og løk på spyd sammen. Det kan lønne seg å koke disse grønnsakene litt først. Ofte kan det holde å dyppe de i litt kokende vann, forteller den matfaglige konsulenten, som også foretrekker å steke grønnsaker i folie sammen med laks.

- Det blir kjempegodt og kan ikke slå feil. Dessuten er det veldig lettvint og ikke så mye å passe på når man griller, sier Guldbrandsen.

Les også: Alt om grilling

POTETER OG LØK: Både poteter og løk er smakfullt på grillen. Et tips er å koke de litt før du legger dem på.
POTETER OG LØK: Både poteter og løk er smakfullt på grillen. Et tips er å koke de litt før du legger dem på. Foto: Foto: Frukt.no

Ekstra god smak

PAPRIKA: Paprika egner seg godt til grilling, ifølge opplysningskontoret for frukt og grønnsaker.
PAPRIKA: Paprika egner seg godt til grilling, ifølge opplysningskontoret for frukt og grønnsaker. Foto: Foto: Frukt.no

Kokk Omar Viset er en av mange som er fan av å putte grønnsaker på grillen.

- Det er riktig å balansere kjøttet man griller med grønnsaker. Grillede grønnsaker får en helt annen smak enn kokte grønnsaker. Varmen gir mer sødme i grønnsakene og løfter smaken mye mer, sier Viset.

Han understreker at det er viktig å tenke på at grillen skal ha god varme og at grønnsakene ikke skal ligge for lenge.

Foliepakke er smart

Omar Viset synes det er enkelt og godt å grille grønnsaker i folie. Ekstra lettvint er det dersom man skal ut og grille.

- Da er det bare å forberede det hjemme og ta med seg den ferdige pakken. Selv bruker jeg blomkål, brokkoli, rødløk, gulrøtter og reddik. Dette står i 10 minutter, så er det ferdig, sier kokken.

Alt kan grilles

- De aller fleste grønnsaker går greit å grille, enten rett på grillen eller i folie. Om man vil kan man grille et helt kålhode, men dette er ganske ekstremt og krever lang tid, sier Craig Whitson, som driver Craigs mat- og vinhus i Stavanger. Han har blant annet paprika som sin favoritt på grillen.

PÅ GRILLEN: Craig Whitson har mange gode favorittgrønnsaker som man kan legge på grillen.
PÅ GRILLEN: Craig Whitson har mange gode favorittgrønnsaker som man kan legge på grillen. Foto: Foto: Privat

- Jeg synes paprika blir aller best når den grilles. Ellers er løk, chili, aubergine og squash mine favorittgrønnsaker å grille, sier han.

Deilige grønnsaker på grillen:

Løk

- Alle løktyper egner seg godt på grillen, enten det er snakk om vanlig løk, sjalottløk, vårløk eller purre, sier Craig Wilson, og legger til at løk vil trenge lenger tid på grillen enn mange andre grønnsaker fordi den er en så kompakt grønnsak.

Cherrytomater

- Jeg er en stor tilhenger av grillspyd og liker spesielt godt cherrytomater. Disse kan man vende i litt olje og urter før man legger de på grillen. Grill de i ett minutt på hver side. Det blir superdeilig og gir en fruktig og syrlig smak, sier Omar Viset.

Vanlige tomater

TIL GRILLING: Grillspyd med asparges, tomater og champignon er godt tilbehør til grillmaten.
TIL GRILLING: Grillspyd med asparges, tomater og champignon er godt tilbehør til grillmaten. Foto: Foto: Frukt.no

- Å kutte en tomat i to for så å ha noe godt oppi, for eksempel noen basilikumblader og parmesanost er godt. Dette kan faktisk gratisneres på svak varme i opptil 30 minutter, foreslår Whitson.

Asparges

- Vend dem i litt olje, strø over salt og pepper og la de ligge i to-tre minutter på grillen, så er de ferdige, sier Viset.

Fennikel

- En annen ting som er utrolig godt å grille er fennikel som gir en deilig lakrissmak. Fennikelen kan man dele i to og den tåler å ligge nokså lenge på grillen. Mot slutten kan man gratinere den ved å ta over litt parmesan, sier Viset.

Ananas på grillen

En frukt Viset er tilhenger av å grille er ananas.

- Det er utrolig godt å grille ananas og man kan spise den til både kylling, kjøtt eller som dessert. Å grille ananas og servere den med god vaniljeis er nydelig, sier Viset.

Avokado

GRØNT PÅ GRILLEN: Squash og aubergine er blant de enkelste grønnsakene å legge på grillen.
GRØNT PÅ GRILLEN: Squash og aubergine er blant de enkelste grønnsakene å legge på grillen. Foto: Foto: Colourbox

- Avokado kan grilles. Del den i to, ta av skallet og fjern steinen og legg den på grillen. Pensle med litt olje så den ikke setter seg fat. Dette er deilig til fisk, sier Viset.

Champignon

- Det finnes mange gode sopper man kan ha på grillen. Champignon kan man tr e på et grillspyd. Champignoon kan fort bli litt tørr på grillen og se litt lite innbydende ut. De er løse i konsistensen og krever mindre tid, sier Whitson.

Les også:

Spis mer - gå ned i vekt

Gode viner til grillmat

Tilbake til Klikk Mat

Andre gode grønnsaker å grille? Kom med dine forslag i kommentarfeltet under!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning