Ønsker du å kjøpe norske råvarer når du er på butikken?

Her er de varene som er best akkurat nå.

Miljøvennlig innkjøp

Mange ønsker å kjøpe norsk når de skal handle inn matvarer på butikken.

Grunnene til dette kan være mange. Enten ønsker man kanskje å kjøpe så miljøvennlig som mulig siden norske produkter slipper å bli fraktet over lange avtander, eller man vil støtte de norske produsentene.

Uansett hva grunnen er, så kan det være greit å vite hvilke råvarer som har sesong i juni og juli.

GRØNNSAKER: Norsk salat, agurk, tomat, kål og gulerot har sesong akkurat nå.

GRØNNSAKER: Norsk salat, agurk, tomat, kål og gulerot har sesong akkurat nå. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Salat og tomat

- Salater er det som er på topp nå. Det finnes mye spesialsalater på markedet, forteller Sveinung Grimsby, som er rådgiver på Nofima Mat - tidligere Matforsk.

Vi er veldig flinke på salater i Norge nå, og alt fra hjertesalat, romanisalat, ruccula, lollo rosso og en rekke andre varianter dyrkes i Norge, opplyser informasjonsrådgiver i Norges Gruppen, Tormod Sandstø.

I tillegg er både de norske tomatene og agurkene på sitt beste akkurat nå siden det er mye naturlig lys - som gjør dem gode.

- Og det passer jo bra med at salatene er veldig bra nå også, påpeker Grimsby.

Nypoteter og krydderurter

Tormod Sandstø forteller at det også finnes norske blomkål, brokkoli, nykål, buntgulrot og ny løk i bunt i butikken nå.

Nypotetene, eller ferskpoteter som det egentlig heter, begynner også å komme. Dette er ikke skallfaste poteter som man skal spise med skallet på.

- Det er flust med norske nypoteter, og alt kan smaksettes med en rekke varianter med krydderurter. Alle urter du finner i våre butikker er norske, sier Sandstø.

Jordbær og bringebær

Bringebær har en begrenset produksjon så tidlig på sommeren, men det har begynt å komme noe i butikkene, det samme har de norske jordbærene.

- Rundt St. Hans pleier det alltid å være mye på markedet, forteller rådgiveren i Nofima Mat.

Rabarbra og asparges derimot har vært over toppen. Disse to råvarene har høysesong i mai, og vi ser slutten på deres sesong akkurat nå.

- Prismessig og kvalitetsmessig kommer de til å vøre bra en liten stund framover, sier Grimsby.

Les også: Slik lager du din egen jordbæråker

Makrell og streinbit

Når det gjelder fisk og skalldyr, kan informasjonsrådgiveren i Norges Gruppen fortelle at det er flere som har sesong i disse dager - som makrell og norsk steinbit.

- Laks og ørret er like godt året igjennom, men har sesong nå i kraft av å være perfekt til grillen, sier Sandstø.

Han opplyser også at ferske reker har også høysesong på salg nå, selv om kvaliteten kanskje er vel så god litt tidligere på året.

Les også:

Derfor er norkse jordbær aller best

Slik lykkes du med bær i hagen

Les mer og se vieo: Du kan spise fiske fra Oslofjorden

SESONG HELE ÅRET: Den norske laksen er like god hele året, men har sesong nå fordi den passer perfekt på grillen.

SESONG HELE ÅRET: Den norske laksen er like god hele året, men har sesong nå fordi den passer perfekt på grillen. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!