Grillmat er smakskraftig mat. Ikke bare har du brente stekeskorper og heftige røykaromaer. Du bruker ofte marinader og grillsauser, og disse er gjerne både søte, syrlige og spicy. Da trenger du vin som er fyldig og har en ganske uttalt fruktsødme for å hamle opp med maten.

De som følger vinanbefalingene her på Klikk.no vet at preferansene våre går i retning klassiske, europeiske vinland, med Italia, Frankrike og Tyskland i spissen, men også Spania, Portugal og Østerrike. Dette fordi de generelt sett produserer vin som passer best til mat.

Når det gjelder vin til grilling, kan vi gjerne se mot den såkalte "nye verden", da den ekstra fylden og sødmen vi finner i vinene derfra passer som hånd i hanske til nettopp grillmat.

Selv om stadig flere drister seg til å prøve sjømat på grillen, er det stort sett kjøtt det går i, og våre vinanbefalinger er derfor alle røde. Her er fem gode, røde grillviner til rundt hundrelappen.

Monterey Syrah 2007

Monterey Syrah 2007, vnr 80146, kr 92, 82 poeng

Fra California. Dyp rødfiolett på farge. Dufter av mørke bær med innslag av krydder og røyk. Middels til god fylde med fin, sødmefull frukt, god syre og middels lang ettersmak med fine tanniner.

Stormhoek Cabernet Sauvignon Shiraz 2008

Stormhoek Cabernet Sauvignon Shiraz 2008, vnr 15459, kr 100, 83 poeng

Fra Sør-Afrika. Dyp og klar rubinrød på farge. Dufter av solbær og kirsebær med hint av anis og røyk. God fylde med flott frukt, passe balanserende syre og en middels lang ettersmak med fine tanniner. Saftig og lettdrikkelig stil.

Alamos Malbec 2008

Alamos Malbec 2008, vnr 40277, kr 100, 83 poeng

Fra Argentina. Dyp rødfiolett på farge. Søtlig duft av solbær og bjørnebær med et fint krydderpreg. God fylde med rik frukt, fin syre og en lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner.

Truchard Syrah 2006

Truchard Syrah 2006, vnr 80143, kr 116, 86 poeng

Fra California. Dyp og tett rødfiolett. Dufter av modne, mørke bær med et lett animalsk preg. Også et hint av vanilje. Fyldig og ekstraktrik vin med sødmefull frukt, moderat syre og lang ettersmak med veldig fine, knapt merkbare tanniner.

Allesverloren Tinta Barocca 2007

Allesverloren Tinta Barocca 2007, vnr 47653, kr 130, 87 poeng

Fra Sør-Afrika. Dyp rød, som brekker mot fiolett. Aromaer av solbær og plommer med hint av vanilje og kaffe. God fylde med moden frukt, fin syre og en lang ettersmak med fine tanniner.

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!