Foriana pastasaus som også passer til laks

Dette er den nye pastasausen

Og den funker også til laks.

FORIANA: Denne kan brukes på laks, som pastasaus, på svinekoteletter og annet. Si hei og bli kjent med denne foriana!
FORIANA: Denne kan brukes på laks, som pastasaus, på svinekoteletter og annet. Si hei og bli kjent med denne foriana! Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Har du hørt om foriana saus?

Pastasausen er ikke spesielt kjent. Men, vi slår fast at sausens beskjedne berømmelse ikke står i stil med sin store smak.

Carbonara, alfredo, bolognese er alle med i parademarsjen av italienske pastasauser. Men foriana? Ikke ennå. Men, noe er på gang.

Navnet foriana hentes etter all sannsynlighet fra øya Ischia utenfor Napoli og det lille byen Forio. Ryktet forteller at foriana spises under fasten hvor katolikkene ikke spiser kjøtt.

Foriana dukker opp i en og annen kokebok, men glimrer for eksempel med sitt fravær i La Cucina: The Regional Cooking of Italy og den er heller ikke å finne i Essentials of Classic Italian Cooking som ble skrevet av Marcella Hazan (døde 89 år gammel i september 2013). Vi har med andre ord å gjøre med en ny klassiker. En som er i ferd med å ta verden med storm.

Foriana består av noen få ingredienser, nemlig valnøtter, pinjekjerner, hvitløk, rosiner, oregano og olivenolje. Og metoden er enkel: Kjør alle ingrediensene sammen i en kjøkkenmaskin til den blir en grovkornet blanding. Så steker du alt sammen i en stekepanna, omtrent fem minutter.

Blandingen av nøtter og rosiner gir denne retten en distinkt smak av Middelhavet. Og det overrasker ingen om arabere på et eller annet tidspunkt kan ha vært involvert da denne sausen så dagens lys.

Lag mye foriana av gangen

Mange liker å klage en god batch når man først er i gang. Og den vanligste metoden er altså å gange opp oppskriften, legge den på kokte (steriliserte) glass, pakke det godt sammen og helle over olivenolje. På den måten holder den seg enkelt en drøy uke.

Da er det enkelt å ta den fram fra kjøleskapet, og ha noen spiseskjeer over laksen, bare koke seg litt spagetti og vende inn litt foriana - eller ha det på bruschetta.

Lignende, gode ting med nøtter

Foriana føyer seg inn i rekken av gode ting som lages av nøtter. Den er slett ikke ulike den supre torsken med hasselnøtter, rosiner og rosmarin.

Og kanskje er det sånn at alt begynte med dukkah, den udødelige egyptiske miksen av krydder og nøtter.

Jeg har samlet alle oppskriftene her - så da er det førstemann til kjøkkenbenken! Vi har en ny pastasaus å bli kjent med.

Les også:

Oppskrift på lapskaus

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Erik Hannemann

Foriana - saus til laks, pasta og svinekoteletter

Foriana er en saus eller topping som kan brukes til laks, pasta, bruschetta og svinekoteletter. Enkelt å lage og sausen blir en venn for livet.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 dl Valnøtter

1 dl Pinjekjerner

8 fedd Hvitløk

2 ss Oregano tørket

3 ss Rosiner

4 ss Olivenolje

800 g Laksefilet

0.5 stk Sitron

Olje/smør til steking

Salt og nykvernet pepper

Erik Hannemann

Torsk med hasselnøtter

Jeg lover: Torsken har aldri vært bedre...

Se hele oppskriften

Ingredienser:

400 g Torskefilet

50 g Hasselnøtter

50 g Rosiner

1 kvist Rosmarin

Salt og pepper

1 stk Egg

Erik Hannemann

Dukkah

Dukkah er den nye dippen. Den brukes til brød, kjøtt, grønnsaker og fisk.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

4 ss Pistasjenøtter

2 ss Sesamfrø

2 ss Korianderfrø

1 ts Kuminfrø

0.5 ts Salt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning