Aeropress:

Den hotteste kaffetrenden

Denne dingsen er bedre enn kaffemaskiner til 60.000,- kroner

Neida, den lager ikke kaffe av luft, men luften presser vannet gjennom kaffen.
Neida, den lager ikke kaffe av luft, men luften presser vannet gjennom kaffen. Foto: Bjørn Inge Karlsen / HM Foto Bjørn Inge Karlsen
Publisert Oppdatert

Oppfinneren bak Aeropress

Aeropress ble oppfunnet av amerikaneren Alan Adler. Han har om lag 40 patenter. Adler er mest kjent som oppfinner av flyvende leker, som fotball med vinger etc. Han har patentet på det objektet som har blitt kastet lengst i verden.

Aeropress ble patentert i 2005.

Ryktene gikk. En ny, fantastisk kaffe hadde kommet til byen. Maskinen bak superkaffen var ikke engang en maskin. Det var snarere et hånholdt apparat som aller mest minnet om en brystpumpe. Så sa ryktene.

Ryktene fortalte også at kaffekongen Tim Wendelboe hadde uttalt at dingsen utklasset en klassisk "Clover" kaffemaskin som koster omkring 10.000 dollar.

Navnet er Aeropress

Etter et besøk på en av de hotte kaffestedene i Oslo var jeg 470,- kroner blakkere. Men, jeg hadde skaffet meg den hotteste kaffedingsen i byen. Navnet er "Aeropress".

Jeg fikk beskjed om at kaffen måtte males på den og den måten. Siden jeg ikke har en kaffekvern hjemme slapp jeg å huske på at malingsgraden var mellom 4 og 5. De maler altså kaffebønnene i kaffesjappa.

Les også: Slik lager du perfekt eplekake

Les også: - Finnes ikke bedre kjøtt

Sannehetens øyeblikk

I trygge omgivelser koker jeg opp vann og har i kaffe. "Vent i 10 sekunder", står det i instruksjonene.

Når ventetiden er over presser jeg kaffen gjennom et filter (du får med 400 stk små papirfilter). Fra hva jeg husker fra fysikktimene (ikke mye) ser det ut som et vakuum skapes når jeg presser nedover. Vennligsinnede, kloke hoder har senere mailet og forklart at det ikke er vakum, men trykk som oppstår (kraft per flate (P=F/A), for de som henger med). Det er dette trykket som får mer ut av bønnene.

Under aeropressen kommer kaffen. Rett i koppen. Med litt nybegynner-fumling tok hele operasjonen omtrent tre minutter. (Nå har fått mer taket på det og bruker kanskje ikke mer enn et halvt minutt før kaffekoppen er ferdig).

Den første smaken kjennes fremmed og ukjent. Når sant skal sies kjennes den litt tynn. Og merkelig florlett. Aeropresskaffen er god, bevares, men den minner liksom ikke om den kaffen jeg drikker til vanlig.

Hva mener kaffe-eksperten?

Jeg bestemmer meg for å ringe til en av Norges fremste kaffe-eksperter, Tim Wendelboe.

Når jeg ringer får jeg høre at Tim er på reise i Brasil (på jakt etter god kaffe, formodentlig).

Men, en annen Tim, nemlig Tim Varney, tar på seg oppdraget med å svare på spørsmål om Aeropress. Australske Tim V. er nemlig også kaffe-ekspert av ypperste rang.

Del saken med andre på Facebook!

- Det som er bra med Aeoropress er at den er lettvint, rask og renslig å bruke.

- Om du sammenligner den med en presskanne?

- Med presskanner får du en tyngre og tettere kaffe fordi du får med flere sedimenter fra selve kaffen.

- Kaffen virker helt fremmed, ny og har ikke noe av den bitterheten jeg pleier å kjenne. Jeg savner det til og med litt?

- Ja, jeg skjønner hva du mener. Fordi de aller fleste er vant til bitterheten savner man det. Men, den bitterheten liker man fordi man har blitt vant til det.

Jeg tenker at han er inne på noe. Det kan være samme fenomenet at noen barn liker pose-potetstappe og pose-tomatsuppe bedre enn hjemmelaget mat. Det er ikke bedre, men man blir ødelagt av dårlige vaner.

- Vi som jobber med kaffe hver dag jobber med å dempe bitterheten. Vi vil heller få fram de lettere tonene i kaffen.

- Og det er gjør man med en Aeropress?

- Ja, det er en av flere typer. Aeropress lager super kaffe for hjemmebruk.

Aeropress ser ikke kul ut. Som sagt minner den mest om et apparat for nybakte mødre med ammeproblemer. For å si det sånn: Verken homsepatruljen eller designpolitiet har vært involvert i utformingen av apparatet. Men: Den funker!

Aeropress selges i mange kaffebarer og ligger på under 500,- kroner stykket. Den lager en kaffe som antakelig ikke ligner på kaffen du vanligvis lager, men som du fort lærer å sette pris på. Spørsmålet er: Har du ett minutt?

Vi har også testet Handpresso, saken kan du lese her.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning