Belgiske vafler

Belgiske vafler

Belgiske vafler er ikke som andre vafler.

BELGISKE VAFLER: Deilige, sprø belgiske vafler lager du på denne måten...
BELGISKE VAFLER: Deilige, sprø belgiske vafler lager du på denne måten... Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Belgiske vafler er nytt for meg. Ikke det at jeg ikke har spist det før, men jeg har aldri hatt det som skal til. Nemlig et belgisk vaffel-jern.

Og skal du få de store firkantene som er karakteristisk for belgiske vafler, ja, da må du ha et slikt jern.

(Her kan du se vår test av vaffeljern!)

Hva er forskjellen på belgiske vafler og vanlige vafler?

En oppskrift på belgiske vafler skiller seg på flere punkter fra den superpopulære vaffeloppskriften på vanlige (og perfekte!) vafler. Det viktigste er at belgiske vafler inneholder gjær. Og røra skal faktisk stå og gjære som en vanlig brøddeig - omtrent i en halvtime. De betyr at røra blir luftig og vaflene sprøere.

Men, ikke nok med det. Belgiske vafler er ikke som andre vafler. Et annet grep for å få den klassiske, sprøheten i belgiske vafler er å stivpiske eggehvitene. På den måten (med gjær og eggehviter) blir belgiske vafler det belgiske vafler skal være: Sprø og gode.

Men, skal belgiske vafler være slik?

Noen vil peke på at belgiske vafler slett ikke skal være så sprø. Og det må vi gi dem rett i. Historien om belgiske vafler er nemlig ikke så enkel. Det finnes tre etablerte varianter av belgiske vafler:

Belgiske vafler fra Brussel - det er dette vi kjenner som "belgiske vafler", fordi de kommer via Amerika, hvor denne typen ble populær og markedsført som belgiske, ikke vafler fra Brussel (som få i Amerika visste hvor var (ifølge belgieren Maurice Vermersch som først lanserte "Brussel vafler", men senere byttet til "belgiske vafler").

Belgiske vafler fra Liège - Her oppstår misforståelsen. Dette er de vanligste vaflene i Belgia. Dette er vafler som er karamellisert utenpå. De er tykkere og søtere enn varianten fra Brussel. Og de er ikke så sprø.

Belgiske vafler som går under navnet stroopwafel - En variant med to, helst runde, belgiske vafler som er holdes sammen av et lag med sirup/karamell).

Nedenfor finner du oppskriften på belgiske vafler - den sprø varianten. Jeg liker å tenke at den oppskriften ikke er endelig og jeg er åpen for forslag til forbedringer. De tar jeg mer enn gjerne imot på Facebook!

Og dersom du har lyst til å kjøpe et vaffeljern kan du se her:
Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.

 

Les også:

Pannekaker med ny topp

Slik baker du laks i ovnen

Slik lager du perfekte muffins

Oreokake blir godt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Belgiske vafler

Dette er belgiske vafler. De er ikke veldig søte, men du kan ha hva du vil på toppen...

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 kg Hvetemel

25 g Gjær

25 g Sukker, brunt

1 l Vann, lunkent

2.5 dl Melk

10 g Salt

1 ts Vaniljesukker

500 g Smør, smeltet

7 stk Egg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning