Appelsinkake til påske

Appelsinkake med marsipan

KAKE TIL PÅSKE: Påskekaka lages med appelsin og marsipan. Selvsagt.
KAKE TIL PÅSKE: Påskekaka lages med appelsin og marsipan. Selvsagt. Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen
Publisert Oppdatert

Hva får du om du blander appelsinsmak og revet marsipan i en kake? Jo, du få en skikkelig saftig, holdbar og god påskekake som du kan spise litt av hver dag – hele høytiden gjennom.

Sitrussmaken sitter ytterst i skallet

Kaken er laget i en liten langpanne (ca. 25x35 cm) men kan gjerne lages i en springform (ca. 25 cm). For ekstra frisk sitrussmak tok jeg én appelsin og en halv sitron. Har du ikke sitron kan du godt bruke lime eller sitronsaft på flaske, men pass på at du ikke bruker for mye sitron eller lime – det kan fort gi for syrlig smak.

Du kan også bare bruke appelsiner, det gir kjempegod smak. Når du skal rive skall av sitrusfrukt er det viktig å vaske frukten godt først. Den beste smaken sitter helt ytterst i skallet. Bruk et skarpt rivjern og dra frukten over rivjernet i lette drag rundt det hele. Slik unngår du å få med det hvite i skallet, det som gir bitter smak.

Brunt sukker gir ekstra god smak

I denne oppskriften skal sukker og smør piskes lyst og porøst. Isteden for vanlig farin har jeg brukt brunt sukker. Brunt sukker gir en litt annen smak (og farge) enn vanlig farin.

Det smaker litt karamellaktig. Sukkeret finnes i flere varianter, men det er ingen ting som er rett eller feil å bruke her. Ta det du har.  Bruk romtemperert smør og en håndmikser. Har du en bakemaskin er grind beste redskap å bruke. Stopp mikseren ofte og rør ned fra kantene. Eggene bør også helst være romtempererte og has i ett etter ett. Rør godt mellom hvert egg, slik at massen går sammen igjen.

Tørr marsipan skal ikke i søpla, men i kaka

I skuffen fant jeg en hard klump med marsipan som har blitt liggende siden jul, og selv om den virker tørr og ubrukelig, gjør den kaken ekstra saftig og holdbar. Bruk et rivjern og bruk mellom 100 og 150 gram. Bruker du så mye som 150 gram revet marsipan blir kaken litt tung og mektig, nesten som en massarin. Har du lyst på en litt lettere utgave - bruk litt mindre marsipan eller sløyf det helt.

Påskeformkaken er saftig og holdbar og smaker kanskje aller best med melisglasur tilsatt litt appelsin- eller sitronsaft. For en fin gul farge kan du dryppe i noen dråper konditorfarge. Den holder seg lenge i romtemperatur, enda bedre i en tursekk og smaker kanskje aller best i en solfylt vegg til en kopp varmt drikke. En perfekt kakao, for eksempel.

Elin Vatnar Nilsen

Sitruskake med revet marsipan

Saftig formkake med smak av appelsin.

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

250 g Smør

225 g Brunt sukker

3 stk Egg

225 g Hvetemel

2 ts Bakepulver

1 stk Appelsin, saft og revet skall

0.5 stk Sitron, saft og revet skall

150 g marsipan, revet

2 dl Melis

Sitronsaft + vann

Gul konditorfarge

Kakekrymmel

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning