de beste pappvinene 2024

Hvis du skal ha pappvin, bør du kjøpe en av disse fem

«En av de aller beste rødvinene på papp i det norske markedet». skriver anmelder Arnie Stalheim om sin kartongfavoritt.

GODE PAPPVINER: Vinanmelder Arnie Stalheim anbefaler disse fem pappvinene.
GODE PAPPVINER: Vinanmelder Arnie Stalheim anbefaler disse fem pappvinene. Foto: Vinmonopolet / Getty Images
Sist oppdatert

Blant pappviner, eller Bag-in-Box, som de også kalles, finnes det unektelig mye skvip. Men det finnes også gull blant all gråsteinen, hvis du bare vet hva du skal lete etter.

Produsenten er alfa omega for kvalitet i vin. Selv om vinmarken ikke er den beste, eller været ikke var det beste i en gitt årgang, så klarer de beste produsentene likevel å lage god vin.

Fem viner til allslags mat

Vi har plukket frem fem skikkelig gode pappviner fra gode produsenter, to hvite og tre røde. Vinene vi har valgt ut dekker et bredt spekter i matveien, så samme hva du har tenkt å spise, burde du kunne finne en eller flere viner her som passer.

Den tar ikke hensyn til pris, og det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på. Dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Se mer

Du finner nærmere omtale av vinene nedenfor. Der finner du også ut hvilken mat vinene passer til. Alle de anbefalte pappvinene, unntatt den fra Giovanni Rosso, er 3-litere, og de er alle i basis- eller testsortimentet til polet, hvilket betyr at de finnes i mange polutsalg.

Giovanni Rosso Langhe Rosso

En av de aller beste rødvinene på papp i det norske markedet.

87 poeng

GODT KJØP: Giovanni Rosso Langhe Rosso.
GODT KJØP: Giovanni Rosso Langhe Rosso. Foto: Vinmonopolet

Varenummer: 14722306

Prosent alkohol: 13,5

Råstoff: 100% Nebbiolo

Produsent: Giovanni Rosso

Pris: 449,90

Fra Italia/Piemonte. Varm rød kjerne mot blek murstein i kant. Fin og kompleks duft av kirsebær og nyper med hint av roser, kanel og te, samt litt trekrydder fra fatene. God fylde med rik og moden frukt, ganske frisk, og med en lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner. Drikk nå.

Passer til rødt kjøtt, både okse lam og vilt. Også fin til sopprisotto eller pasta med kraftig kjøttragu og et dryss parmesan.

Dette er for alle praktiske formål en Barolo, da Nebbiolo-druene kommer fra Barolo-området. Men, man har ikke lov å tappe Barolo på boks, og derfor må man kalle det noe annet, altså Langhe Rosso.

Hvis du synes prisen ser veldig lav ut, så skylder vi å gjøre oppmerksom på at boksen er en 2-liter (mot sedvanlige tre). Om man nå regner om prisen til tre liter, eller vanlig flaskestørrelse på 75 cl, er vinen fremdeles et godt kjøp. Og 87 poeng er, uansett pris, veldig bra for en pappvin.

La Chablisienne Chablis

God og typeriktig Chablis fra et av verdens beste kooperativer.

87 poeng

GODT KJØP: La Chablisienne Chablis.
GODT KJØP: La Chablisienne Chablis. Foto: Vinmonopolet

Varenummer: 8017506

Prosent alkohol: 12,5

Råstoff: 100% Chardonnay

Produsent: La Chablisienne

Pris: 729,90

Fra Frankrike/Burgund. Strågul med svakt grønnskjær. Frisk duft av eple og sitron med hint av salt sjø og steinete mineraler.

Middels til god fylde med ren frukt, god intensitet og konsentrasjon, frisk syre og fin lengde. Hint av salt og mineraler i den tørre avslutningen. Veldig god vin til å være på papp.

Styr unna den mest spicy, asiatisk-inspirerte sjømaten til denne vinen. Velg heller noe klassisk fransk (eller norsk), som rå østers, hvitvinsdampede blåskjell, skalldyr med aïoli, eller hvit fisk med smørbaserte sauser.

Markus Molitor Schiefer Riesling 2022

Fruktig og frisk hvitvin fra Mosel.

85 poeng

GODT KJØP: Markus Molitor Schiefer riesling 2022.
GODT KJØP: Markus Molitor Schiefer riesling 2022. Foto: Vinmonopolet

Varenummer: 5883706

Prosent alkohol: 11,5

Råstoff: 100% Riesling

Produsent: Markus Molitor

Pris: 484,90

Fra Tyskland/Mosel. Strågul med svakt grønnskjær. Frisk og fruktig duft av epler og sitron med hint av fersken, blomster og mineraler.

Ganske slank i munnen med fin sødme, som balanseres av meget frisk syre. Lang ettersmak med hint av mineraler i avslutningen.

Flott til sushi og annen asiatisk-inspirert sjømat. Også fin til norske klassikere som laks, reker og krabbe. Eller helt på egenhånd, som aperitiff eller «terrassevin».

Meinklang Burgenland Red

Saftig østerriksk rødvin, som er fleksibel i matveien.

85 poeng

GODT KJØP: Meinklang Burgenland Red.
GODT KJØP: Meinklang Burgenland Red. Foto: Vinmonopolet

Varenummer: 1807406

Prosent alkohol: 11,5

Råstoff: 60% Zweigelt, 30% Blaufränkisch, 10% St. Laurent

Produsent: Meinklang

Pris: 499,90

Fra Østerrike/Burgenland. Både røde og mørkere bær i duften med hint av krydder og urter. Fruktig og saftig i munnen med middels fylde, frisk syre og en ganske lang ettersmak med fine tanniner. Lettdrikkelig stil.

Denne vinen er fleksibel i matveien, og er spesielt god til lysere kjøtt, som kylling, svin og kalv. Men du kan også prøve den til okse og lam, samt pizza og pasta. Eller hva med taco?

Bibi Graetz Rosso Toscana

Frisk og saftig rødvin fra norsk-italienske Bibi Graetz.

85 poeng

GODT KJØP: Bibi Graetz Rosso Toscana.
GODT KJØP: Bibi Graetz Rosso Toscana. Foto: Vinmonopolet

Varenummer: 10094106

Prosent alkohol: 12,5

Råstoff: 100% Sangiovese

Produsent: Bibi Graetz

Pris: 544,90

Fra Italia/Toscana. Rubinrød på farge. Fin duft av kirsebær med hint av lakris, krydder og urter. Frisk, fruktig og saftig i munnen med god fylde og lengde og med fine tanniner.

Om du liker Chianti, liker du også denne; den er bare litt enklere, saftigere og, ikke minst, billigere. Glimrende til pizza og pasta, samt lyst kjøtt som kylling, svin og kalv. Prøv den også til lam. Gjerne til taco også.

Denne saken ble første gang publisert 25/03 2021, og sist oppdatert 27/02 2024.

Les også