Ukens beste vinkjøp

Glimrende sider

Denne sideren er et meget godt alternativ til rimelige musserende viner.

AROMA: Råstoffet til Liersider er 100 prosent Aroma-epler.
AROMA: Råstoffet til Liersider er 100 prosent Aroma-epler. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Denne spalten heter "Ukens beste vinkjøp", og til vanlig anbefaler vi råbillige portugisere eller billige alternativ til chablis, men denne gangen gjør vi et unntak og anbefaler en sider.

Nå er du kanskje i utgangspunktet skeptisk. Er ikke sider det søte skvipet tenåringene kjøper på super'n? Jo, det også.

Men vår anbefaling denne uken er et både mer voksent og seriøst produkt, ja, til og med et godt alternativ til rimelige musserende som cava og prosecco.

Og så er det norsk!

Liersider kommer, som navnet sier, fra Lier kommune, nærmere bestemt fra Egge Gård. Her driver de med både korndrift og kalv av Hereford (skikkelig kjøttfe), men ikke minst med epler. Og alle eplene er økologisk dyrket. De blir brukt til å lage tre forskjellige eplebaserte drikker: Liereple, som er en alkoholfri eplemost, Liersider, samt Egge Eplebrennevin, som er et calvados-lignende produkt.

Les også: De deiligste eplekakene

Les også: Syv epleoppskrifter

Det er Liersider som er vårt anliggende her, og den er laget på 100 prosent Aroma-epler. Boblene fremkommer gjennom champagne-metoden, dvs annengangs gjæring på flaske.

Liersider 2009, vnr 55817, kr 121, 86 poeng.

Gyllengul med kopperskjær. Fin, fruktig duft, nærmest en mellomting mellom eplemost og calvados. Delikate små bobler, som forsvinner ganske raskt. Middels til god fylde med flott eplefruktighet og endel restsødme, men den balanseres av fin friskhet. Ganske lang ettersmak. Behagelig lavt alkoholnivå med bare 11 prosent.

Dette er ikke noe lagringsprosjekt, så drikk denne sideren nå mens den er fersk og fruktig. Den er en glimrende aperitiff og "terrassedrikk", men er også allsidig i matveien.

Lyst kjøtt som kylling og svin, gjerne med søtlig tilbehør som epler, svisker eller chutney, går veldig bra. Fisk og skalldyr med asiatisk tilsnitt funker også. Eller du kan prøve sideren til spekemat. Her virker sødmen og friskheten i sideren veldig fint opp mot det salte kjøttet.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til sideren:

Ovnsbakte koteletter med epler

Fenalårrull med gresskar

Blåskjell med chili og lime

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp, får du her:

Råbillig portugiser

Knallkjøp fra kjendiskokker

Billig alternativ til chablis

Grillvin til under hundrelappen

Fin rødvin til grilling

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning