Vi spiser ikke mer enn en halvkilo spekemat pr snute i løpet av et år her i landet. Til sammenligning spiser en gjennomsnitts spanjol 5 kilo. Altså ti ganger så mye.

Det er pussig når du vi tenker på hvor sterke speketradisjoner vi har. Det er ikke mer enn noen generasjoner siden at vi var helt avhengig av mat som kunne lagres over en lang vinter - og da var spekematen helt nødvendig.

Sommermat

Spekematen har etablert seg som sommermat. De lærde strides om hvorfor det har blitt slik, men alle kan være enige om at det er godt med salt mat når det er varmt.

Om du spør hvem som helst om hvordan de pleier å spise spekemat vil de antakelig svare at de bruker potetsalat, rømme og eggerøre som tilbehør. Og det er gode ting.

Jeg har laget tre spekeskinkeoppskrifter som jeg håper du vil like. Den første er en enkelt variant med sprøstekte poteter og svisker. Den andre er en med gratinert blomkål og den siste er en superenkel rull med dampet nykål.

Her er oppskriftene!

Erik Hannemann

Kålrulader med spekeskinke

Her kommer spekeskinke og kål sammen i perfekt harmoni. Nydelig!

Ingredienser:

4 stk speke skinke skiver

4 stk blader nykål

2 ss smør

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Spekeskinke med gratinert blomkål

Her er en morsom måte å servere spekespinke på: Med deilige gratinert blomkål!

Til 4 porsjoner:

1 stk blomkål

1,5 dl fløte

vann

1 ts salt

1 knivsodd muskat

1 ss flytende kylling kraft

8 skiver spekeskinke

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Spekeskinke med sprøstekte poteter

Her er en superduper oppskrift med spekeskinke og sprø, ovnsbakte poteter.

Ingredienser:

12 skiver spekeskinke

12 stk svisker

6 stk poteter

olje

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!