Vin til grilling 2013

Grillviner til St. Hans

Her er fem gode og smaksrike rødviner i forskjellige prisklasser.

SMAKSRIKE: Du trenger både trøkk og sødme i viner til grilling.
SMAKSRIKE: Du trenger både trøkk og sødme i viner til grilling. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Det er noe bittersøtt med St Hans. Her snur jaggu solen før du føler at sommeren er kommet skikkelig i gang. Men vi får trøste oss med at vi har to hele måneder med sommer foran oss, og er vi riktig heldige, varer det kanskje helt inn i september.

Dette er tiden for sancerre, riesling og rosévin, men fremfor alt er det grilling det handler om. Da griller de aller fleste kjøtt, og da må vi ha rødvin. Og ikke en hvilken som helst rødvin.

Kraft og sødme

Grillet kjøtt er ganske utfordrende for vin. Du har både spicy og sursøte marinader og grillsauser. I tillegg kommer røykaromaer og svidde stekeskorper. Dette krever sin vin. For å hamle opp med alt dette, trengs både smakskraft og rikelig fruktsødme.

Dette finner man mange steder, fremfor alt i California og Australia. Men også i Europa finner vi viner som passer, spesielt i de sørlige, franske områdene Rhône og Languedoc-Roussillon. Vi har hentet tre av våre vinanbefalinger herfra. I Sør-Afrika lages det etterhvert også gode viner basert på druer fra Sør-Frankrike, så vi har derfor også tatt med to viner derfra.

Vi har lagt oss i et prisleie mellom 100 og 200 kroner, og valgt ut de fem vinene fra polets basissortimet. St Hans er allerede til helgen, og da rekker du ikke å gå via bestillingslisten til polet. Eneste unntaket blant vinene er Saint Croix, en av våre favoritter, som er i bestillingsutvalget, men finnes også inne i endel polutsalg. Anmeldelser av de fem vinene finner du nedenfor.

God grillmat

Hvem som først fant på at røykte svinekoteletter, såkalte sommerkoteletter, egner seg for grilling, er ikke godt å si. Okke som; serverer du disse sammen med potetsalat, ville vi heller valgt et kraftig og sødmefylt øl, f.eks. en india pale ale, fremfor rødvin.

Men skal du drikke rødvin, finnes det heldigvis mye godt du kan stelle i stand i matveien. Her er noen gode oppskrifter:

Grillet hamburger

Grillet lammespyd

Helstekt hvitløksspekket lammelår

Grillspyd med kylling og svin

Barbecued spareribs

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning