Når det blir lysere og varmere, skifter vi vinvanene våre også mot det lyse. Det blir mindre rødvin (bortsett fra til grilling), og mer rosévin og hvitviner som chablis og riesling.

En annen hvitvin som vi gjerne forbinder med sommeren, er sancerre. Og vi må også ta med naboen på andre siden av Loire-elven, pouilly fumé, som også er laget på druen sauvignon blanc. Begge disse vinene er friske, som chablis og riesling, men de har en mer uttalt fruktighet enn chablis, og ligner sånn sett mer på riesling. Men aromabildet er anderledes, og mer "grønt", i retning stikkelsbær, nesle og solbærbusk.

Drøye dusinet

Vi ville gjerne finne ut hva som er de beste sancerre og pouilly fumé på det norske markedet, og konsentrerte oss om polets basissortiment og pris under 200 kroner. Der fant vi ti sancerre og tre pouilly fumé, og vi har testet alle tretten. Anmeldelser av de fem beste finner du nederst i denne artikkeln, men først tar vi med en liste over de som ikke nådde opp:

Joseph Mellot Sancerre le Montarlet 2012 - 85p

Natter Sancerre 2011 - 85p

Jean Pabiot Domaine des Fines Caillottes Pouilly-Fumé 2011 - 85p

Dageneau Pouilly-Fumé 2011 - 84p

Joseph Mellot Pouilly-Fumé le Chant des Vignes 2011 - 84p

Domaine de la Villaudière Sancerre 2012 - 84p

Paul Buisse Sancerre 2012 - 83p

Les Montalchins Sancerre 2011 - 81p

Sancerre og mat

Både sancerre og pouilly fumé er gode allroundviner til både fisk og skalldyr. De passer også til salater, asparges og den hvite franske geitosten, chèvre. Her er noen gode oppskrifter:

Kald aspargessalat

Asparges med bacon og chèvre

Aspargessuppe med laks

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!