Vin til fiskesuppe 2013

De beste vinene til fiskesuppe

Fiskesupper kommer i mange varianter. Vi viser hvilke viner som passer til forskjellige typer supper.

FISKESUPPE: Det finnes mange deilige varianter av fiskesuppe.
FISKESUPPE: Det finnes mange deilige varianter av fiskesuppe. Foto: Foto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert

Det er hovedsakelig hvitvin det går i til fiskesuppe, men du kan også i noen tilfeller bruke rosévin. Både sancerre, chablis og riesling har sin plass, alt etter hvilken type suppe det er snakk om. Anbefalte viner finner du nederst i denne artikkelen.

Den fleksible sancerre

Sancerre og naboen pouilly fumé er kanskje de beste allrounderne til forskjellige typer fiskesupper. De har en friskhet som kutter gjennom fettet i kremete fiskesupper, men de har samtidig nok fruktighet til at de takler ikke altfor sterkt krydrete asiatiske varianter. Sancerre er ikke akkurat billig, så vi har også tatt med en lignende, og betydelig rimeligere vin fra Bordeaux som alternativ.

Riesling til asiatisk

Til kremete fiskesupper er det flott med chablis, men disse vinene blir for tørre og stramme til asiatisk-inspirerte supper. Her passer det bedre med riesling. Disse vinene har den fruktigheten som skal til, og aromabildet passer godt med det du ofte finner i asiatisk mat, som ingefær, lime og sitrongress. Til milde asiatiske varianter kan du velge en tørr riesling, mens de sterkere krydrete suppene bør få følge av en halvtørr.

Rosé til bouillabaisse

Kommer vi over på tomatiserte fiskesupper, som f.eks. den klassiske, sørfranske bouillabaisse, passer det godt med en rosévin, men den bør ikke ha for mye sødme. Her er det bedre med noe strammere og tørrere, som f.eks. den stedsegne rosévinen fra Provence.

Her er noen gode oppskrifter på fiskesuppe, både kremet, asiatisk og tomatisert:

Norsk fiskesuppe

Tom yum gong

Bouillabaisse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning