Ukens beste vinkjøp

Akkurat den rødvinen du trenger

Denne italieneren er god til både pizza, pasta, kylling og lettere kjøttretter.

PIEMONTE: Vajra Langhe Rosso kommer fra det klassiske vindistriktet Piemonte.
PIEMONTE: Vajra Langhe Rosso kommer fra det klassiske vindistriktet Piemonte. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Sist oppdatert

Italia er et bra vinland, og de som følger denne spalten vet at vi er begeistret for italienske rødviner. Men det er tydeligvis også det norske folk, for nå er italienske rødviner de mest populære på polet også. I Veneto finner du f.eks. lette og fruktige valpolicella, mens du i Toscana har den flotte chianti.

Del

Vi tar imidlertid turen til det nordvestlige Italia, nærmere bestemt til det klassiske vindistriktet Piemonte. Her er Vajra en produsent som holder jevn og god kvalitet år ut og år inn. Han lager en lang rekke forskjellige viner, bl.a. flott barolo, men vår vinanbefaling denne uken er hans enkleste og rimeligste.

Vajra Langhe Rosso er vanligvis hovedsakelig basert på dolcetto iblandet mindre mengder andre druer. Så også i denne årgangen, med 80% dolcetto, 15% barbera og det resterende en miks av freisa, nebbiolo og pinot nero. Vinen er lagret på ståltank, noe som gir den et fint og fruktig preg.

Vajra Langhe Rosso 2008, vnr 3123601, kr 124,90, 86 poeng.

Dyp rubinrød farve, som tipper såvidt mot fiolett. Sursøt duft av kirsebær med hint av plomme, krydder og urter. Middels til god fylde med god fruktsødme, som balanseres fint av frisk syre. Ikke så verst lengde med tydelige, men fine tanniner og en lett spicy avslutning.

Denne vinen er fin å drikke nå, men du kan også lagre den et par år. Dette er ikke noen utpreget kosevin; til det snerper den for mye. Men den er glimrende til mye av maten vi spiser mest av: pizza, pasta, kylling og lettere kjøttretter, f.eks. av svin eller kalv. Oppskrifter som passer til vinen finner du nedenfor.

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp finner du her:

Robust sør-afrikaner

Saftig valpolicella

Rik burgunder

Økologisk fra California

Kraftig portugiser

Erik Hannemann

Pizza med kjøttboller

Klassisk, tynn pizza. Husk: Full guffe på ovnen!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

4 dl Hvetemel

1.5 dl Vann

4 ss Olje

0.5 pk Tørrgjær

1 stk Tomatboks

1 ss Hvitvinseddik

2 ts Oregano

1 ss Sukker

1 stk Sjalottløk

1 fedd Hvitløk

Olje til pensling

200 g Kjøttdeig

200 g Ost

2 skiver Brød

Hul spaghetti med verdens beste bolognesesaus

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

500 g Spagetti

600 g Kjøttdeig

100 g Bacon

1 stk Løk

2 fedd Hvitløk

2 stk Gulrot

2 stang Stangselleri

2 bokser Tomat

3 dl Kraft

2 dl Rødvin

Laurbærblad

Timian

Oregano, tørket

5 ss Olivenolje

Salt

Pepper

Ovnsstekte kyllinglår med løk og tomat

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

4 stk Kyllinglår

200 g Sjalottløk

2 stk Tomat

3 dl Hønsebuljong

Salt

Pepper

Denne saken ble første gang publisert 14/04 2011, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også