Test av sommerøl 2013

Leskende i sommervarmen

Her er de beste sommerølene du kan kjøpe i vanlige butikker.

MER SMAK: Drikk heller pale ale, bitter og blond fremfor de kjedelige, tradisjonelle sommerølene.
MER SMAK: Drikk heller pale ale, bitter og blond fremfor de kjedelige, tradisjonelle sommerølene. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Selv om det er sommer, kan været være ganske så omskiftelig. Striregner det, trenger du kanskje en india pale ale å styrke deg på. Er det i tillegg kaldt, må du kanskje ty til en porter eller stout for å holde varmen. Men når solen titter frem, vil vi gjerne ha å noe leskende, noe som slukker tørsten.

Sommerøl er et fenomen, men spør du ihuga ølentusiaster, er de ikke annet enn et markedspåhitt fra de store bryggeriene. De er rett og slett industripils som har fått et annet navn og etikett. Du kjenner dem sikkert, med navn som grillpils, skjærgårdspils etc. Da har den nye skaren med mikrobryggerier mer å by på. Mens ølene fra disse bryggeriene tidligere stort sett var så sterke at du måtte på polet for å kjøpe dem, har det den siste tiden kommet et stort utvalg av gode øl med alkoholprosent under 4,75, som altså kan handles i vanlige butikker.

Pale ale, bitter og blonde

Da vi skulle gjøre denne testen, hadde vi lyst å sette fokus på nettopp disse ølene. De byr nemlig på mye mer smak enn de tradisjonelle sommerølene, samtidig som de er friske og lettdrikkelige, og passer derfor godt i varmen.

Vi valgte oss ut overgjærede øl av typene pale ale, bitter og blond. Vi sørget for å få med de "fire store" norske mikrobryggeriene: Nøgne Ø, Haandbryggeriet, Ægir og Kinn. I tillegg har Lervig fått et skikkelig oppsving i det siste, så vi kan kanskje begynne å snakke om de "fem store". Utover ølene fra disse, har vi valgt oss ut andre øl vi tidligere har hatt god erfaring med, og det totale antallet havnet til slutt på 20. Ølene ble testet av David Løite, Klikks ølekspert, og undertegnede, Klikks vinanmelder.

Sterkt av Haandbryggeriet

Det Drammen-baserte Haandbryggeriet tok de to første plassene med øl i vidt forskjellige stilarter. Blondie er, som navnet tilsier, en blond i belgisk stil, mens Humlesus er en pale ale med amerikansk tilsnitt. Ellers vil vi gjerne trekke frem St Peter's G-Free. Dette er et glutenfritt øl, så for de av dere som sliter med intoleranse, er dette et godt alternativ.

De fem beste ølene finner du anmeldelse av nederst i denne artikkelen, men først listen over de som ikke nådde opp:

Nøgne Ø Blonde - 77p

Nøgne Ø GPA - 77p

Ægir Bøyla - 77p

Brew Dog Dead Pony Club - 77p

Ørbæk Fynsk Forår - 77p

Brew Dog Trashy Blonde - 76p

Haandbryggeriet Pale Ale - 76p

Lervig Lucky Jack - 76p

St Peter's Golden Ale - 76p

Ægir Dag - 75p

Old Golden Hen - 75p

Lervig Johnny Low - 74p

Belhaven St Andrews - 74p

Scarecrow - 73p

Cold Boy Pale Ale - 72p

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning