Test av økologiske viner 2013

De beste økologiske vinene

Her er noen av de beste økologiske vinene på det norske markedet i dag.

ØKOLOGISKE: Disse vinene kan du drikke med god samvittighet.
ØKOLOGISKE: Disse vinene kan du drikke med god samvittighet. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Stadig flere er opptatt av økologisk mat, selv om det er delte meninger om den helsemessige gevinsten. Nå kommer også etterspørselen etter økologiske viner. Men hva er egentlig økologisk vin? Jan Espen Aronsen i informasjonsavdelingen hos Vinmonopolet sier at de bruker følgende kritierier for å klassifisere en vin som økologisk:

- Dersom vi ber om økologisk, innebærer det i praksis at vi krever at produktet skal ha en offisiell sertifisering som er godkjent av EU og tilfredsstiller EUs krav om økologisk eller biodynamisk dyrking. De samme kravene gjelder også for produkter fra tredjeland (land utenfor EU) som er sertifiserte i hjemlandet. USA har for eksempel lavere krav til egen økologisk godkjenning enn det EU har, og disse produktene må derfor gjennom en ekstra prosess for å bli godkjent i Europa. Denne prosessen må startes mens råvaren dyrkes.

Bare dyrking - ikke vinmaking

Så langt alt vel, bortsett fra at den økologiske sertifiseringen kun gjelder dyrkingen av druene, og ikke vinmakingsprosessen. Der finnes det en stor variasjon i hva man foretar seg og hvilke stoffer man eventuelt tilsetter vinene. Derfor har det vokst frem enda en kategori med viner, som kalles "naturviner", hvor produsentene bestreber seg på minst mulig bruk av tilsetningsstoffer. Problemet med denne kategorien, er at det ikke finnes noen sertifisering.

Da vi skulle finne frem et knippe med virkelig gode økologiske viner, valgte vi viner som er klassifisert som økologiske av Vinmonopolet. Noen av dem er også biodynamiske, altså hvor druene er dyrket i henhold til Rudolf Steiner esoteriske lære, og noen av disse kan også kalles naturviner.

Vi har valgt ut én musserende, to hvite, én rosé og to rødviner i forskjellige prisklasser, og anmeldelser av de seks vinene finner du nedenfor. Vi har også tatt med litt om hvilken mat som passer til de enkelte vinene, og hvorvidt vinene er i basis eller bestilling.

Se også våre artikler om spennende vindistrikter:

Alsace

Champagne

Rioja

Veneto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning