Test av cognac

Dette er de beste X.O.-ene

Vi har testet 22 cognacer i klassen X.O.

DE BESTE KJØPENE: Vi har testet 22 X.O. cognacer. Vi gir deg de beste kjøpene blant disse.
DE BESTE KJØPENE: Vi har testet 22 X.O. cognacer. Vi gir deg de beste kjøpene blant disse. Foto: Foto: Petter Berg/HM Foto
Sist oppdatert
RIK: Bache Gabrielsen Sérénité Très Vieille Grande Champagne er en fyldig, rik og velbalansert cognac.
RIK: Bache Gabrielsen Sérénité Très Vieille Grande Champagne er en fyldig, rik og velbalansert cognac. Foto: Foto: Petter Berg/HM Foto
KOMPLEKS: Braastad X.O. superior Très Vieille Rèserve er en rik og kompleks cognac.
KOMPLEKS: Braastad X.O. superior Très Vieille Rèserve er en rik og kompleks cognac. Foto: Foto: Petter Berg/HM Foto
BALANSERT: Sontelle Extra vinner klassifiseringen V.S.O.P. Den er syrlig, krydret og velbalansert.
BALANSERT: Sontelle Extra vinner klassifiseringen V.S.O.P. Den er syrlig, krydret og velbalansert. Foto: Foto: Petter Berg/HM Foto

HER ER KONJAKKTESTEN FRA 2012

I klassen X.O. var det noen riktige godbiter i årets store test av cognac.

Alle produktene i testen finner du i fullsortimentet til Vinmonopolet.

Les også:

Test av cognac V.S.

Test av cognac V.S.O.P.

Share

De beste

Bache Gabrielsen Sérénité Très Vieille Grande Champagne fikk 87 poeng og vant knepent foran Sontelle Extra og Braastad X.O. superior Très Vieille Rèserve, som begge oppnådde 86 poeng hver.

Bache Gabrielsen Sérénité Très Vieille Grande Champagne er en rik, krydret og tørr cognac som i tillegg er balansert og fyldig. Den har lang ettersmak med hint av vanilje og kaffe.

Brut og tradisjonell

Polet innførte for noen år tilbake en egen klassifisering hvor de skiller mellom brut og tradisjonell cognac.

Brut cognac er helt uten tilsetninger, og fremstår som lysere, tørrere, fruktigere og er generelt mer transparente.

Tradisjonell cognac er tilsatt en del forskjellig som karamell, sirup og treekstrakt. Disse tilsetningene er helt lovlige og brukes for å sikre at konjakken fremstår med samme farge og smak.

Testpanel

I testpanelet satt Robert Lie og Mads Kleppe. Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Han har sitt daglige virke som daglig leder av Grefsenkollen. Kleppe jobber til daglig som vinansvarlig på Bagatelle.

Testmetodikk

Alle produktene ble smakt blindt, det vil si at testpanelet ikke visste hvilke produkter som var med i testen. Produktene ble gitt poeng på 100-poengskalaen, hvor 100 er best. Det er ikke tatt hensyn til pris ved poenggivningen.

Poengskala

Vi benytter oss av 100-poengsskalaen til Robert Parker Jr. ved all testing av alkoholholdig drikke.

Det er kun poengene 50-100 som blir benyttet, noe som selvsagt kan føre til full forvirring blant folket.

Vi bruker Parker-skalaen fordi dette er et internasjonalt, anerkjent poengsysmet som de fleste andre bruker. Dette mener vi gjør det enklest for våre lesere.

Les mer her.

Les også:

Årets test av norske juleøl fra polet

Årets test av juleøl fra butikk

Helt konge med drink av cognac

Advarer mot smertestillende dagen derpå

Denne saken ble første gang publisert 28/11 2009, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også