TIL JULEMATEN: Akevitt hører med til den tradisjonelle julematen.

TIL JULEMATEN: Akevitt hører med til den tradisjonelle julematen. © Foto: Crestock

BEST: Lysholm Throndhjemsaquavit.

BEST: Lysholm Throndhjemsaquavit. © Foto: Petter Berg/HM Foto

BALANSERT: Nansen Aquavit 1888.

BALANSERT: Nansen Aquavit 1888. © Foto: Petter Berg/HM Foto

BEST: Aalborg Taffel Akvavit er den beste av de blanke akevittene.

BEST: Aalborg Taffel Akvavit er den beste av de blanke akevittene. © Foto: Petter Berg/HM Foto

HER ER TEST AV AKEVITT 2011.

For de av oss som ikke drikker akevitt ellers i året, hører likevel disse edle dråpene med til den tradisjonelle julematen.

Akevitt er utmerket følge til de norske julerettene fordi den renser opp fettet og hjelper på fordøyelsen.

Klikk har testet alle akevittene i polets fullsortiment, 18 stykker.

Vi har skilt dem på farve; blanke og brune.

Anmeldelser av alle akevittene finner du nederst i artikkelen.

Les også:

 

Slik blir kjøttet saftig

Oppskrift på ribbe med sprø svor

Share

En danske og to nordmenn

Vi vil trekke frem tre av de beste akevittene, som representerer Danmark og Norge.

Av de blanke akevittene var det i år som i fjor, en danske som ble best, nemlig Aalborg Taffel Akvavit.

I kategorien for de brune akevittene var det Lysholm Trondhjemsaquavit og Nansen Aquavit som var helt i toppen.

Blank

Aalborg Taffel Akvavit, vnr 13, kr 299,90, 85 poeng.

Blank på farve. Dufter av sitrus og krydder. Rik og kraftig på smak med sitrus og hint av anis. Fyldig og god karakter.

Passer godt til både sildebord, medisterkaker eller svineribbe.

Brun

Lysholm Throndhjemsaquavit, vnr 6862, kr 349,90, 85 poeng.

Dyp gyllenbrun på farve. Duft av karve, anis, kamfer og vanilje. Medisinalt preg. Kraftig, krydret og godt konsentrert. Syrlig med preg av urter og kamfer.

Drikk den til ribbe og pinnekjøtt, samt lutefisk med kraftig tilbehør (bacon, sennep og ertepuré).

Brun

Nansen Aquavit 1888, vnr 15559 , kr 299,80, 84 poeng.

Gyllengul på farve. Duft av urter, karamell, karve og anis. Lett urtepreg med noe kamfer. Medisinal. Krydret, tørr og balansert på smak med noe karamell og karve.

Denne passer også godt til de tradisjonelle julerettene som ribbe og pinnekjøtt.

Les også:

Godbiter fra årets siste polslipp

Vin på tilbud

Testpanel og metodikk

  • I testpanelet satt Robert Lie og Mads Kleppe. Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Han har sitt daglige virke på Grefsenkollen. Kleppe jobber til daglig som vinansvarlig på Bagatelle.
  • Akevittene ble gitt poeng på 100-poengskalaen, hvor 100 poeng er best.
  • Alle produktene ble smakt blindt.
  • Det er ikke tatt hensyn til pris ved poenggivningen.
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!