Test av champagne 2011

Vi har testet champagne

Vi har funnet godbitene på listen over de 20 mest solgte champagnene

Foto: Foto: Øivind Lie
Sist oppdatert

CHAMPAGNETESTEN FOR 2012 FINNER DU HER!

Her kommer årets test av champagne! Er du på jakt etter billige bobler har du en test av cava her - eller så kan du finne den beste proseccoen her det italienske boblealternativet.

Ekte varer - champagne - er det denne saken handler om. De guddomelige boblene som nytes mest som en velkomstdrink eller kanskje med en liten tapasrett, eller som aperitif.

Vinneren av testen av champagne

Vinneren av champagnetesten får hele 89 poeng; Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Brut. Den har middels fylde, frisk syre og ganske lang ettersmak.

Du finner også to Rosé-varianter på listen over de 20 mest solgte (som er var utvalgskriteriet denne gangen). Det er Moët & Chandon Impérial Rosé og Moët & Chandon Impérial Rosé. De har vi plassert helt nederst i artikkelen.

Champagne

For å kalles champagne må vinene komme fra det geografiske området Champagne i Frankrike. Ekte champagne lages etter faste, strenge regler som gjelder såvel dyrking, innhøsting som lagring.

Champagne lages på tre ulike druer, enten hver for seg eller i blandingsforhold. Druene heter Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Les mer om champagne her.

Slik åpner du flasken

Fjern folien utenpå korken. Hold gjerne den ene hånden over korken mens du fjerner metallstrengen som holder korken på plass. Ikke rett korken mot noen etter at du har tatt av metallstrengen eller vend flasken mot din egen nese!

Legg den ene hånden under bunnen av flasken og ta et grep om korken med den andre. Åpne ved å vri flasken rundt og holde korken fast. Ikke rist flasken. Er den litt over kjøleskapskald skummer den mindre, det hjelper også å helle litt i glasset, la det roe seg og så fylle opp. Toppen halvfullt glass er ideelt for vinsmaking.

Testpanel og metodikk

Champagnen er smakt av Arnie Stalheim som er Klikk.nos vinekspert.

Champagnen er smakt blindt og hver av dem er vurdert etter fem kriterier: Farve, duft, smak og ettersmak. Poeng for hver Champagne er plassert på 100-poengskalaen, hvorav 100 er best. Pris er ikke vurdert. Ved usikkerhet på poengplassering, er det testet to ganger i et finaleheat.

Det beste først

Server champagnen når gjestene kommer - ikke når klokka slår 12.

Champagne er dyrt, og for å kunne sette pris på disse edle dråpene, bør man være noenlude edru. Derfor skal du servere champagnen når gjestene kommer. Etterhvert får de i seg både hvitvin til forretten, rødvin til hovedretten, dessertvin, cognac til kaffen og kanskje noen drinker etter det igjen. Da begynner man å bli ganske påseilt. Så skal man ut på terrassen eller plenen og stå og hutre med plastglass i neven mens røyken fra rakettene river i nesen. Gitt de rådende omstendigheter, er champagne fullstendig bortkastet.

Her skal du heller skjenke en billig musserende, f.eks. denne fra Australia:

Jacob's Creek Chardonnay Pinot Noir Brut, vnr 3216901, kr 108.

Til denne prisen får du ikke en overvettes kompleks og flott vin, men denne er enkel, frisk, fruktig og ren, og ikke minst lett å like.

Les også:

Slik åpner du Champagnen med sabel

Søte gaver

Slik lager du de beste velkomstdrinkene

Denne saken ble første gang publisert 27/12 2011, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også