Sommerøl 2016

Fem friske og leskende øl

I år har vi tenkt litt utenfor boksen da vi skulle finne frem noen gode sommerøl.

SOMMERØL: Fem forskjellige øl i fem ganske så forskjellige stilarter.
SOMMERØL: Fem forskjellige øl i fem ganske så forskjellige stilarter. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Det er ikke bare dagene som er lyse på denne tiden av året. Vi drikker også lysere. Det blir mindre rødvin og desto mer hvitvin og rosévin. Sørg derfor for å få med deg våre tester av chablis og rosévin.

Også når det gjelder øl går vi for den lysere enden av spekteret, og det er en hel kategori som kalles "sommerøl". Du vet disse ølene som de store bryggeriene kommer med hver sommer, og som inkluderer sol, sommer, svaberg, skjærgård og lignende i navnet.

Disse ølene er, nesten uten unntak, kun en litt lettere og lysere utgave av "industripilsen" til disse bryggeriene, og de aller fleste av dem er fullstendig uinteressante.

Utenfor boksen

Da vi skulle finne frem noen gode sommerøl, tenkte vi derfor litt utenfor boksen. Vi har plukket ut fem øl i tildels ganske så forskjellige stilarter. Vi har ikke vært opptatt av om de kun skulle brygges om sommeren. De kunne gjerne være "helårsøl". Det viktigste var at de måtte være friske og leskende, men samtidig by på mer karakter enn "industrisommerølene".

Vi endte opp med en tsjekkisk pils, et tysk hveteøl, en engelskprodusert berliner weisse, en skotsk IPA tilsatt skogsbær og en norsk saison tilsatt sitrongress. Litt av en bukett! Pilsen finner du i de fleste supermarkeder med noenlunde bra sortiment, mens de fire andre ølene må du på polet for å kjøpe. Du finner nærmere omtale av alle fem nedenfor.

Sommerøl og mat

Da disse ølene er ganske forskjellige i stil, blir det for lettvint å si at du kan drikke dem til samme type mat.

Både pilsen, hveteølet og berliner weissen går godt til fiskm og skalldyr. Saisonen tåler litt kraftigere mat, som kylling og svin. Den med skogsbær er best på egenhånd - uten mat.

Om det skulle bli noen kjøligere kvelder i sommer, kan det være greit med noen kraftigere øl enn de vi har tatt for oss her. Da må du få med deg vår sak om de beste ølene på polet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning