De beste ølene på polet 2016

De beste ølene på polet

Her er de beste ølene på polet i fem forskjellige klasser.

TOPP ØL: Trippel, kvadruppel, surøl, porter og IPA.
TOPP ØL: Trippel, kvadruppel, surøl, porter og IPA. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Sist oppdatert

Oppdraget var som følger: Å finne de fem beste ølene på polet. Det første som slår en da, er at man har et avgrensningsproblem.

Det er per i dag nærmere 1200 varelinjer med øl på polet. Riktignok er det dobbelt opp av endel øl, da flere av dem er tilgjengelige i flere flaskestørrelser. Vi snakker allikevel om nærmere 1000 øl.

Én måte å begrense utvalget på, er å bare ta med de ølene som finnes i basissortimentet, men erfaringsvis finnes mange av de beste ølene i bestillingsutvalget, så vi bestemte oss for at vi ville ta utgangspunkt i polets samlede tilbud, altså basis, test, parti og bestilling.

Det vi ikke har tatt med, er øl fra spesialpolene. Her kommer det av og til inn det vi kan kalle "kultøl". Ikke bare er disse fryktelig dyre; de blir som regel utsolgt samme dag som de lanseres.

Fem klasser

Om vi skulle ha hele polets tilbud som utgangspunkt, og ingen klasseinndeling, kunne vi fort endt opp med nesten bare belgisk kvadruppel i vårt utvalg på fem øl. Vi bestemte oss derfor for å velge øl i fem forskjellige klasser:

  • Belgisk kvadruppel - veldig sterkt og ganske mørkt øl som mange virkelige ølentusiaster har som sin favoritt.
  • Belgisk trippel - sterkt og lyst øl hvor de beste er veldig flotte.
  • Surøl - øl hvor man i tillegg til gjær har bakteriekulturer som gjør ølet syrlig. Skulle vi gå for intenst syrlig lambic/gueuze, eller en mer "moderat" flamsk rød ale? Vi gikk for det siste alternativet, da denne stilen er litt mer tilgjengelig for folk flest.
  • Porter/stout - Veldig mørkt øl med varierende styrke. Det er endel sjangerglidning her, med tildels betydelig overlapp, så derfor har vi sett disse to øltypene under ett.
  • India Pale Ale (IPA) - lyst og veldig humlepreget øl som er en favoritt hos mange.

Har vi virkelig smakt alle ølene på polet i disse fem kategoriene? Nei, det har vi ikke, men vi har smakt de aller fleste av dem. Og hvem er vi? Jo, det er David Løite, Klikks ølekspert og undertegnede, Klikks vinanmelder.

Vi har ikke sett på pils, hveteøl, saison, blond eller andre typer lyst øl i denne omgang. Disse skal vi komme tilbake til når det blir varmere i været.

Ingen høy score på IPA?

Noen vil kanskje reagere på at beste IPA ikke scorer høyere enn 88 poeng. Det er flere grunner til det. Den fremste er at IPA, uansett hvilket land den kommer fra, aldri når den kompleksiteten som vi finner i de beste triplene og kvadruplene fra Belgia.

En annen ting er at IPA er ferskvare. Mens de andre øltypene vi har med her gjerne blir bedre med lagring, begynner IPA allerede etter et par måneder å miste spensten i humlearomaene og får et kjedeligere uttrykk, noe som dessverre er tilfelle med endel IPA som er i salg her i landet.

Nedenfor finner du nærmere omtale av våre fem utvalgte øl. Vi har også tatt med noen ord om hvilken mat som passer til.

Er du mer interessert i vin enn øl, må du få med deg våre 10-på-topp-lister over de beste rødvinskjøpene under 120 kroner og under 200 kroner.

Denne saken ble første gang publisert 29/01 2016, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også