Hvordan koke kaffe

Slik lager du perfekt traktekaffe

Kaffen din blir mye, mye bedre om du følger disse tipsene.

EKSKLUSIV: Bønnene som produseres av palmesivetten gir en kaffe som er svært ettertraktet.
EKSKLUSIV: Bønnene som produseres av palmesivetten gir en kaffe som er svært ettertraktet. Foto: Istockphoto
Publisert Oppdatert

Å trakte kaffe er stadig den vanligste måten å lage kaffe på.

Det som kanskje er overraskende er at man har mange muligheter til å påvirke resultatet. Kaffen du bruker er selvsagt avgjørende, men det også en del andre ting å tenke på.

Her er triksene for en perfekt kopp trakterkaffe:

1. Kjøp deg en kaffekvern

Det høres drastisk ut, men nymalt kaffe og vanlig, ferdigkjøpt posekaffe kan nesten ikke sammenlignes.

Når kaffen males begynner den rask å reagere med oksygen og gir fra seg aroma. I en perfekt verden bør det ikke gå mer enn 20-30 sekunder fra kaffen males til den trekkes.

Om du ikke har kaffekvern kan du kjøpe hele bønner og male dem i butikkene som har kvern. Ikke kjøp mye av gangen, da er poenget borte. Oppbevar oppmalt kaffe i en lufttett beholder.

Les også: Slik lager du perfekt risotto

Les også: Bollene skal lages på denne måten

2. Kjøp god kaffe

Det er morsomt å finne ut hvilken kaffe man liker best. Her er det ikke noe gitt svar. Men som et generelt tips handler det om å kjøpe kaffebønner som ikke er gamle og som helst er vakumpakket. Da får du maks ut av trakterkaffen din.

3. Hold trakteren ren

Kaffe er full av aromatiske oljer. Oljene fester seg i kolben og trakteren og blir raskt sure. Det kan være nok til å ødelegge kaffen din.

Gjør det til en vane å vaske trakteren godt. Husk også på å vaske kaffekanna om du bruker det. Ellers er du selvsagt like langt.

Det beste tipset her er å bruke bakepulver (ja, faktisk!) og vann. Hell på bakepulver og tørk med klut. Du kan også la en kaffekolbe stå med bakepulver og vann over natten.

4. Bruk nok kaffe

Ikke vær gnien på kaffen. Kaffe varierer i styrke så det er umulig å gi noen eksakte mål. Det er også veldig avhengig av hvor grovt kaffen er malt. Det vanligste er å bruke for lite kaffe, så prøv deg fram. Kanskje du blir overrasket over hvor godt det er når du bruker mer kaffe?

Les også: Brownies har aldri vært bedre

5. Bruk friskt vann

Kvaliteten på vannet er like viktig som kaffen. De aller fleste har mer enn godt nok vann i springen. Faktisk vil filtrert antakelig bare gjør kaffen flatere i smaken.

(Men, noen ganger lukter vannet, særlig i storbyene, klor. Da er det kanskje bedre med kjøpevann, men det er sjelden akutelt.)

6. Vent til kaffen er ferdig!

De er veldig fristende å ta den første koppen som kommer i kolben. Denne første, deilige koppen er sterkest, ferskest og best. Dessverre vil det gå utover resten av kaffen som lages. Den blir svakere og mindre aromatisk.

7. Ikke la kaffen stå på trakteren.

Om du lar den stå fortsetter kaffen å koke og smaken forringes. Om du lager mer kaffe enn du vil drikke med en gang er det beste å helle kaffen på en ren kaffekanne.

Har du andre tips? Bruk kommentarfeltet nedenfor!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning