Påskeviner 2014

Lammeviner til påske

Vi drar til med noen virkelige knallviner til lam.

FLOTTE VINER: En fransk, en spansk, to italienere og en libaneser.
FLOTTE VINER: En fransk, en spansk, to italienere og en libaneser. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Nå er det påske, og da er det tid for lam. Rødvin på pappkartong er både rimelig og praktisk, spesielt hvis du skal på hytta. Har du ikke handlet inn ennå, må du få med deg vår store test av rødvin på papp.

Sånn, da er pappen unnagjort, og vi kan vende oppmerksomheten mot noen riktig flotte lammeviner. De du skal servere til lammelåret på påskeaften.

Hva kreves av en lammevin?

Lam er en av våre fineste råvarer. Kjøttet er ganske kraftig på smak og det krever viner som også er fyldige og smaksrike. Enten du velger lår, filet eller carré, så er det også endel fett tilstede, og da trenger vinen frisk syre eller enn god porsjon garvestoffer - helst begge deler - for å renske opp i fettet.

De klassiske pluss noen til

Det helt klart mest klassiske til lam, er viner fra Bordeaux og Rioja, og blant de fem vinene vi anbefaler, har vi da også tatt med én av hver fra disse vindistriktene. Italienske rødviner blir stadig mer populære i Norge, så vi har tatt med to slike, fra henholdsvis Piemonte i nord og Campania i syd. For å runde av det hele, har vi valgt en rødvin fra Libanon. Vi har anbefalt Ch. Musar tidligere her på Klikk, men den er fortsatt inne i den veldig gode 2005-årgangen, så vi måtte bare ha den med, da den ikke bare er en virkelig flott vin, men også et veldig godt kjøp i sin prisklasse.

Med tanke på at du kanskje må handle inn allerede før helgen, er alle vinene vi har valgt ut tilgjengelige i polets basisutvalg. Du finner omtale av dem nederst i artikkelen.

Trenger luft

Alle de fem vinene kan drikkes nå, men kan også lagres i både fem og ti år, avhengig av hvor moden stil du liker på vinene dine. De har alle også godt av litt luft for å vise seg fra sin beste side, så slå dem på en karaffel en time eller to før du skal servere dem. For Ch. Musar sitt vedkommende er dette nesten påkrevet, da den også har endel bunnfall.

Vi forventer ikke at folk skal ha et helt batteri med flotte krystallkarafler på hytta, men det er ingenting i veien for å bruke en ganske alminnelig saftmugge. Rustikt, javel, men du er tross alt på hytta.

Oppskrifter

Om du trenger inspirasjon, kan vi friste med disse gode lammeoppskriftene:

Klassisk lammestek med silkemyk sellerirotmos

Lammelår med ansjospesto

Lammelår med sennep, aubergine og paprika

Italiensk lammestek

Lammefilet med ratatouille

Hvis du heller vil drikke øl til lammet, må du få med deg vår 5-retters meny med øl.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning