Test av rød pappvin 2014

Stor test av rødvin på papp

Stor test: den dyreste er best.

Test: Vi har testet rød pappvin
Test: Vi har testet rød pappvin Foto: Foto: Øivind Lie
Sist oppdatert

Om testen:

Testingen ble foretatt blindt (testerne får ikke vite hva som testes) av Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Lie jobber som daglig leder av Restaurant Bagatelle i Oslo. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Påske og pappvin hører sammen, og det hele toppes gjerne med et perfekt tilberedt lammelår. (Insisterer du på flaske har vi også laget en anbefaling på fem supre lammeviner her)

Mørk sjokolade og et glass rødvin foran peisen er heller ingen dårlig kombinasjon. Sjekk ut hvilken sjokolade som smaker best.

Vi har testet pappvin, og har tatt utgangspunkt i Vinmonopolets liste over de 15 mest solgte vinene. I tillegg har vinimportørene plukket ut noen viner etter eget valg. Da har vi endt opp med 30 viner.

Greit nivå

I fjorårets test fikk vinneren kun 80 poeng. I år er heldigvis nivået litt høyere: Vinneren, Rocca di Montemassi Sangiovese har fått 82 poeng, vi har seks viner under 75 poeng. Helt på bunnen har vi My World Australia Shiraz Cabernet Sauvignon med 61 poeng.

Kriterier

Alle vinene er vurdert etter lukt, smak og totalinntrykk. En god vin skal være godt balansert. Da snakker vi gjerne om forholdet mellom vinens ulike smakskomponenter, som syre, frukt, tannin, alkohol og sødme. Det skal også være kompleksitet i smaken med mange ulike, fint tilpassede aromaer. Konsentrasjon beskriver hvor livlig og intens vinen virker. En god vin skal ha høy konsentrasjon.

Tanniner og slikt

Smakerne bruker begreper som lengde, tanniner, fylde og fruktighet i testene våre. Her gir vi en kort forklaring:

Fylde Dette begrepet beskriver følelsen av vekt og rikhet i munnen. For å forenkle litt, kan du tenke på saft og vann, og hvordan blandingsforholdet mellom dem gir forskjellige opplevelser av fylde når du drikker. Alkohol, garvestoff og fruktkonsentrasjon bidrar mest til fylden.

Tannin, også kalt garvestoff, kommer fra druenes skall, stilker og steiner. Det er tannin som gjør at du føler deg tørr i munnen av noen typer rødvin, men det har også en konserverende virkning. Viner som skal lagres bør ha mye garvestoff.

Fruktighet Dette begrepet beskriver hvor sterkt preg vinen har av frukter og bær. I rødvin går assosiasjonene oftest til mørke bær eller frukter, som solbær, kirsebær, bringebær, plommer m.m. Fruktigheten avtar når vinene lagres.

Lengde En vin med god lengde har en smak som sitter lenge i munnhulen. EDa snakker vi om en god vin, i motsetning til en kort vin der smaken  forsvinner fort.

Husk også at vi gjør også mindre tester som du bør følge med på: Omtrent annenhver uke lager vi Fem-på-topp lister i ulike kategorier. Vi tester også alle nyhetene som kommer til Vinmonopolet (annenhver måned) og følger nøye med når varer settes ned i pris - som Vinmonopolet gjør hver måned.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Kilder: Vinmonopolet/blienvinkjenner.no

Les også:

Vinquiz: Hva kan du om vin?

Slik åpner du vinen uten åpner

De beste taxfreekjøpene

Denne saken ble første gang publisert 09/04 2014, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også