Oppskrift på Dry Martini

Hvordan lage Dry Martini

Slik unngår du at den blir bond i bøtta.

Foto: istockphoto
Publisert Oppdatert

Det kom umiddelbart. Ved første nipp til den iskalde skjønnheten gikk det plutselig et elektrisk støt gjennom kroppen: Dry Martini, hvor har du vært hele mitt liv?

Dry Martini hadde vært som en fremmed for meg. Inntil i går.

Noen ting oppdager man sent i livet. Jo visst, den mystiske, knusktørre, sherryen har nesten blitt en del av meg og mitt legeme. Og jeg kan ikke huske når gin & tonic ble en naturlig innslag på en reise, men det lenge siden (den er for øvrig ikke god med mindre den er perfekt laget). Og reisen til Mexico hadde ikke blitt det samme uten mojito.

Men Dry Martini? Den hadde gått under radaren.

Bevares, jeg har lest om den, hørt om den, sett den blandes i barer jeg har vært i og i barer på kinoen. Men, jeg har aldri fått meg til å bestille en. Det fine med å oppdage ting sent er at det føles nytt. Og nå gleder jeg meg til å komme inn i en hotell-lobby og henvende meg i baren. Ja, en hotell-lobby vil aldri bli det samme igjen.

Dry Martini - når og hvor

Jeg vet ikke hva det gikk av meg, men jeg bestilte en Dry Martini for å runde av kvelden. Det er jo stikk i strid med etikette og god smak, selvsagt, men som sagt: Jeg er ny i Dry Martini-gamet.

En Dry Martini er jo appetittvekkeren. Den serveres før mat eventuelt før annen drikke. Bare så det er sagt.

Gjerne i hotell-lobbyen, eller i baren på en restaurant mens de klargjør bordet eller. Det er her en Dry Martini hører hjemme.

Stirred, not shaken?

Den mest legendariske James Bond-replikken er "shaken, not stirred". Og det sier han når han bestiller sin Dry Martini. I utgangspunktet lages ikke en Dry Martini ved å riste, derfor denne presiseringen. (Funfact: På spørsmål om han vil ha drinken "shaken or stirred" svarer 007 i Casino Royale, etter å ha tapt millioner av dollar i poker: "Do I look like I give a damn?").

OK, så hvordan lages en perfekt Dry Martini?

Det burde i utgangspunktet ikke være så skrekkelig vanskelig å lage en god Dry Martini. Det er bare to ingredienser, gin og vermut (pluss oliven). Men, nettopp når det er så enkelt oppstår det diskusjoner om detaljene. (Tenk bare på spagetti carbonara!)

Vi kan begynne med hva du trenger:

  • is, knust is eller isbiter
  • vermut
  • gin
  • frosne glass, brede, med stett som på bilde. En times tid i fryseren gjør susen.
  • pynt, oliven eller sitronskall
  • en shaker, enten av metall eller glass

Vermut er sterkvin og de vanligste merkene er Martini & Rossi SpA (Italia), Cinzano (Italia), Noilly Prat (Frankrike) og Distillerie Stock (Italia). Jo mindre vermut, jo tørrere martini.

Gin er sprit som smaksettes med einerbær (vi går ikke inn på de fire kategoriene gin her).

Så til spørsmålet om forholdet mellom vermut og gin. Ifølge International Bartenders Association er forholdet 1 del vermouth og 6 deler gin. Hemingway mente det var litt pysete.

Han sa at forholdet burde være 15 deler gin og én del vermut og ga navnet på denne drinken Montgomery, etter generalen som etter sigende mente dette burde være styrkeforholdet mellom angriper og forsvarer, altså 15-1. En Montgomery er altså en svært tørr martini og det verserer flere varianter, men det er alltid mindre vermouth enn en vanlig Dry Martini.

I spørsmålet om hvor mye vermouth en Dry Martini skal inneholde mente, ifølge notorisk uetterrettelige kilder, Winston Churchill at det var tilstrekkelig å holde vermutflasken opp mot sola og la noen solstråler slippe igjennom og spille på ginen i martiniglasset. Han om det. Mitt tips er å ta utgangspunkt i forholdet 1:6 og smake deg fram.

Selve utførelsen kan gjøres på aller enkleste vis, nemlig ved å røre sammen isbiter, gin og vermut i en shaker, sile av og helle i glasset.

Slaget står her

Men, og det er alltid et men når det kommer til denne drinken, det finnes andre metoder. Mange mener nemlig det er nok å bare ha vermut og is i shakeren, røre (noen sier riste) dette sammen, for så å sile ut vermuten. All vermuten som ender i drinken er dermed den som klamrer seg fast til isbitene.

Og først nå heller man ginen over i shakeren. Resultatet blir enda tørrere Dry Martini. (Noen mener det er et skille mellom Dry og Wet Martini - og at en Dry Martini lages på denne måten - og en tilsvarende er Wet Martini er den hvor gin og vermut blandes og røres sammen med is).

President Johnson mente at man burde ha litt vermut i glasset, rulle det rundt og så helle det ut. Og den som leter vil finne enda flere måter å gjøre dette på.

Det enkleste gjør underverker for en Dry Martini

Jeg er en enkel mann som liker det enkle. Og derfor går jeg for metoden som er beskrevet nedenfor.

Og for deg som ennå ikke har prøvd en Dry Martini, gi den en sjanse. For å si med sluttreplikken i Casablanca: This could be the beginning of a beautiful relationship.

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.

 

Les også:

Matquiz: Klarer du alle ti?

De raskeste middagene

10 retter med kjøttdeig

Gryterettene som redder hverdagen

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Colourbox

Dry Martini

Slik lages en Dry Martini.

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

1 cl Tørr vermouth

6 cl Gin

Sitronskall

1 stk Oliven

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning